Martijn Koop is sinds november 2023 de nieuwe directeur van NV Sportfondsen Nijmegen. Bij zijn sollicitatie was het nog niet bekend dat Dukenburg erbij zou komen maar tussentijds had de gemeente gevraagd om dit zwembad weer over te nemen en al vrij snel kreeg hij te horen dat hij niet over drie maar over vier zwembaden de leiding kreeg, waarvan het Goffertbad alleen zomers geopend is. Zwembad Dukenburg kwam als vierde accommodatie op 1 juni 2024 weer onder beheer van NV Sportfondsen Nijmegen.

Eind augustus 2024 spreken we Martijn op de locatie in Dukenburg. Uit dit gesprek bleek dat Martijn een persoon met een groot sociaal hart is. Ook maatschappelijk heeft hij het hart op de goede plek zitten. In het gesprek praat hij dan ook met passie en enthousiasme hierover. Het sociale was ook de kern van zijn beide studies. En met zijn vorige banen blijken die ervaringen mooi te passen in de functie als directeur van de Nijmeegse zwembaden.
Studietijd
Martijn die opgroeide in Cuijk was sportief aangelegd. In Cuijk deed hij aan wedstrijdzwemmen en skeeleren was ook favoriet bij hem. Daar hij veel met sport bezig was werd hij opmerkzaam gemaakt om naar de ALO (Academie voor Lichamelijke Oefening) te gaan. Hij zou dan sportdocent op scholen kunnen worden. Hij was gefascineerd door het idee veel met sport bezig te kunnen zijn. Na het behalen van zijn vwo- diploma schreef Martijn zich in voor deze hbo-studie. De dichtstbijzijnde mogelijkheid was Tilburg.
Na het behalen van zijn ALO-diploma kwam hij tot de ontdekking het als gymdocent toch niet zo te zien zitten. Nu vroeg hij zichzelf af wat nu te gaan doen. Het werd een studie Vrijetijdswetenschappen als één van de sociale wetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Deze studie gaat dieper in op verschillende vakgebieden. Psychologie, sociologie, bedrijfskunde en marketing zijn onderdeel hiervan. Martijn was geïnteresseerd naar waarom mensen dingen doen die ze doen en wat iemand drijft. Hoe kun je iemand enthousiast maken. Bij Martijn gaat het om wat mensen drijft en motiveert bij een activiteit en de organisatie hiervan. Na het afronden van deze studie is hij naar het buitenland gegaan o.a. naar Azië en Australië en heeft daar geprobeerd met deze studie te werken.
Werkzaamheden
Vanuit Australië solliciteerde hij op een baan bij de provincie Noord-Holland.
Hij werd daar beleidsadviseur en hij ging in Haarlem wonen. Bij de provincie deed hij zijn werk steeds uit maatschappelijke betrokkenheid. Het politiek-bestuurlijke paste heel goed bij hem en werd hij mede daardoor bestuursadviseur voor één van de gedeputeerden van de provincie Noord-Holland. Na enige tijd vond hij het tijd om een andere invulling aan zijn werkzaamheden te geven en in 2012 werd hij gevraagd zich bezig te gaan houden met Duurzaamheid, een steeds vaker voorkomend issue. Na zijn werk bij de provincie en een korte tijd voor de gemeente Amsterdam ging hij werken bij adviesbureau DWA. Daar werd hij senior- adviseur en gaf als manager leiding aan een groep van adviseurs en ingenieurs. Deze waren bezig met de verduurzaming van ons land. Martijn vindt een duurzame samenleving belangrijk. Na jaren bezig te zijn geweest met het thema verduurzaming zag hij zijn rol als verbinder, aanjager en leidinggevende kleiner worden.
Verhuizing en verandering van job
Martijn was inmiddels verhuisd naar Rheden zodat hij dichter bij vrienden en familie zat. Maar tijdens de Vierdaagsefeesten ontmoette hij zijn huidige vriendin en verhuisde om deze reden naar Nijmegen. Maar zijn kantoor was in Gouda gevestigd. Om van al dat gereis en files af te zijn vond hij het tijd worden eens om zich heen te gaan kijken en kwam een vacature voor directeur bij NV Sportfondsen Nijmegen tegen. Deze baan paste erg goed bij hem met een achtergrond van sportdocent met lesbebevoegdheid en dacht hij terug aan zijn tijd in zijn jeugd als wedstrijdzwemmer. Ook op bestuurlijk en politiek vlak, niet onbelangrijk in deze functie, had hij jaren ervaring opgedaan. Zo ook in het leidinggeven aan meerdere accommodaties was hem niet vreemd, bij DWA waren dit er vier verspreid over het land.
Sportfondsen Nijmegen heeft er ook vier maar dan in één stad waar hij ook woont. Alles viel samen met deze functie.
Zwembad Dukenburg

Is per 1 juni 2024 opnieuw onder de Sportfondsenvlag gekomen. Zoals al eens eerder van 1993 tot 2016. Toen Martijn dit zwembad ook onder zijn verantwoordelijkheid kreeg kwam dit bad uit een roerige situatie. Pas laat in het overnameproces ontstond duidelijkheid voor de collega’s in het bad, Sportfondsen Nijmegen zou per 1 juni de exploitatie overnemen van de Stichting Zwembad Dukenburg. Bij de eerste kennismaking waren de mensen die Martijn gesproken heeft erg gemotiveerd. Dit waren de mensen die in een moeilijke tijd het zwembad geprobeerd hebben zoveel mogelijk open te houden voor bezoekers. Martijn vindt het belangrijk dat iedereen zijn/haar werk kan doen met goede faciliteiten en zoveel mogelijk duidelijkheid. Met bekwame mensen in je team kun je voor kwaliteit zorgen bij de zwemlessen en alle andere activiteiten. De ‘look & feel’ van NV Sportfondsen Nijmegen zien we nu al terug bij Sportfondsenbad Dukenburg. Inmiddels heeft de gemeente besloten de zwembaden in Nijmegen- West en Dukenburg te gaan vervangen voor een heel nieuw zwembad in Winkelsteeg op de plaats waar nu de Jan Massinkhal staat, ook gebouwd in de jaren 1970 net zoals zwembad Dukenburg. Het gaat een multifunctionele accommodatie worden van zwembad en sporthal.
Medewerkers
Bij NV Sportfondsen Nijmegen werken circa 120 personen allemaal met hun eigen kwaliteiten. Dit zijn zwemonderwijzers, toezichthouders, receptiemedewerkers, technische dienst, huishoudelijke dienst of administratief medewerker. Tevens zijn collega’s voor de horeca een onderdeel van het team. Denk je dat is wel iets voor mij, kijk dan eens op: werkenbijsportfondsen.nl of informeer bij de receptie van het zwembad.
Geschiedenis zwembaden in Nijmegen
In 1871 werd aan de Gemeente Nijmegen het verzoek gedaan voor de bouw van een zwembad. Na een eerdere afwijzing, in verband met de te hoge bouwkosten, kwam er toch een zwembad dat in 1878 geopend werd. Het Waalbad gelegen aan een strekdam op de linker rivieroever tegenover de Lindenberg.

In 1936 wordt aan Sportfondsen Nederland een vergunning verleend voor de bouw van een zwembad. Dit zwembad verrees aan de van Beethovenstraat, beter bekend als Sportfondsenbad Oost vanwege de ligging in de wijk Nijmegen Oost. Het aantal zwembaden werd jaren later uitgebreid zoals met de opening van het openluchtbad de Goffert. Daarna volgden Sportfondsenbad West aan de Planetenstraat in 1970. Waarna in 1993 het in 1979 geopende gemeentelijk zwembad in Dukenburg onder de exploitatie van NV Sportfondsen Nijmegen zou gaan vallen. In 2016 besloot de gemeente dit zwembad onder te brengen bij een stichting maar in 2024 wordt de exploitatie, op verzoek van de gemeente, weer door NV Sportfondsen Nijmegen gedaan. Hiermee exploiteert de nv momenteel alle vier de baden in Nijmegen waarvan zwembad Dukenburg en het Goffertbad eigendom zijn van de Gemeente Nijmegen.
Bericht oktober 2024