‘Zevenentwintig slachtoffers herdacht’

Herdenking razzia 17 november 1942

 De nacht van 17 op 18 november 1942 is een van de zwartste bladzijdes uit de Nijmeegse geschiedenis. Het was de nacht van de razzia van Nijmegen. Bij deze razzia werd de hele Joodse gemeenschap weggeveegd. Op vrijdag 18 november 2022 werdt deze razzia herdacht door 27 nieuwe struikelstenen, ook wel Stolpersteine, te leggen bij 7 woningen in Nijmegen. De stolpersteine kwamen in de Ruysdaelstraat, Beijensstraat, Van Slichtenhorststraat, Mariënburg en Groesbeekseweg. Ze komen in het plaveisel voor de huizen waar de 27 Joodse slachtoffers van het naziregime voor het laatst hebben gewoond of gewerkt. Struikelstenen zijn klinkers die aan de bovenkant bedekt zijn met een messing plaatje, waarin de gegevens van het slachtoffer zijn gestanst. De tekst begint met ‘Hier woonde’. De 27 Stolpersteine die nu gelegd worden, herinneren aan de families Fraenkel, Jacob, Rosenbaum, De Marcas, Kaufman, Lifmann, Wolf, Schmoll en Tauber.

Slechts vier kwamen terug

 

 196 Joodse inwoners werden daarbij opgepakt en per trein naar doorgangskamp Westerbork getransporteerd. De meesten gingen enkele dagen later al op transport naar Auschwitz. Slechts vier van hen overleefden de oorlog. Vanaf halverwege 1942 tot april 1943 werden in Nijmegen meerdere razzia’s gehouden. Ze betekenden de ondergang van bijna het hele Joodse bevolkingsdeel van de stad. Meer dan 450 Nijmeegse Joden kwamen om in de concentratiekampen. Op 17 november 2022 is het exact tachtig jaar geleden dat de grote razzia van 17 november 1942 plaatsvond. Reden om hier uitgebreid bij stil te staan.

Expositie

Razzia 17 november 1942 is de titel van een expositie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburg 26), te zien tot en met 11 december. Thema’s zijn de Jodenvervolging in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de razzia van 17 november 1942 en de confiscaties en roof van de bezittingen van de afgevoerde Joodse Nijmegenaren. Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Rondleidingen en fietspodcast

Op 17 november start ook een fietspodcast: Sporen van een tragedie. De podcast is kosteloos en op eigen gelegenheid te gebruiken.

Voor meer informatie klik hier voor de stichting stolpersteine klik hier

Hieronder een fotoimpressie van de tweede steenlegging.

Bericht november 2022

menu