‘Woningcorporaties maken elektrisch koken mogelijk’

We meldden het al in enkele artikelen dat de aanleg van een aansluiting voor elektrisch koken (Perilex met vijf draden) eigenlijk niet onder een 70% regeling moest vallen bij groot onderhoud of renovatie. Bij woningcorporatie Talis is de omslag er nu gekomen. Vanaf 1 januari 2023 krijgen alle huurders die een nieuwe keuken krijgen een aansluiting voor elektrisch koken, zo lezen we op de website.

Ook via de website van woningcorporatie Woonwaarts kan men een aanvraag doen voor deze aanpassing. Nieuwe huurders bij deze corporaties krijgen een woning waarin ze ook elektrisch kunnen koken. De woning wordt dan eerst hiervoor klaargemaakt en de groepenkast aangepast. (In enkele gevallen is het nog niet mogelijk bij aanvaarden van een nieuwe woning. Dit staat dan in de advertentie er bij)

Nieuwe pannen

Wanneer ervoor elektrisch koken is gekozen moet de huurder zelf een (inductie)kookplaat en geschikte pannen erbij kopen. Wanneer je op gas wil blijven koken in een aangepaste woning kan dat in de meeste gevallen bij alle corporaties. Alleen bij gasloze woningen gaat dat niet meer.

Talis meldt dat er een nieuwe keuken geplaatst kan worden wanneer de aanwezige keuken een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Voor informatie hierover neem je contant op met woningcorporatie Talis. Heb je een nieuwe keuken gekregen tussen 1 oktober 2022 en 1 januari 2023 en wil je ook graag elektrisch koken? Dan wordt dat alsnog kosteloos aangepast kan men lezen op de website.

Nog niet overal

Bij woningcorporatie Portaal is men nog niet zover. “Een gratis aansluiting voor elektrisch koken biedt Portaal (nog) niet aan. In ieder geval als het niet noodzakelijk is en op gas koken nog mogelijk is. Het (niet project- / seriematig) aanleggen van een Perilex aansluiting en uitbreiding van de groepen is te kostbaar zonder een huurverhoging. Bewoners kunnen dit wel zelf regelen Bijvoorbeeld omdat zij ook zonnepanelen hebben en zo besparen”, meldt een woordvoerder. Meer op: www.portaal.nl > zoeken ‘Ik wil gasloos koken’.

Verder meldt men, “In nieuwbouw nemen we Perilex aansluitingen en grotere groepenkast standaard mee. Bij renovatie wordt deze uitbreiding per project bekeken.”

Bericht september 2023

menu