‘Winkelen in Zwanenveld’

Een winkel is een pand waarin allerlei goederen en/of levensmiddelen te koop worden aangeboden. Het meervoud van winkel krijgt een s achter de l: winkels. Winkelen is vervolgens de beweging die mensen maken naar zo’n zaak toe om er naar binnen te gaan. Voor de één is dat gauwgauw een broodje bij de bakker, voor de ander geldt ‘van hier naar overal, tot ik erbij neerval’.

Lange tijd is dat in Dukenburg mogelijk geweest. We waren een grootwinkelcentrum rijk. Uren kon je er doorbrengen als dat je drijfveer was. Maar tijden veranderen en winkels/winkelcentra lijken voorop te lopen hetzelfde te doen: ze veranderen of verdwijnen helemaal. De ene middenstander na de andere winkelketen vertrekken uit het stadsbeeld, dus ook uit wijkwinkelcentra.

In Dukenburg is een grondige vernieuwing losgelaten op de verkoopadressen en de straten onderdak. Als extraatje werden hier en daar bankjes herplaatst/vernieuwd; die vormen een ware verademing. Vooral echtgenoten of vaders die best balen van het winkelen, kunnen daar rustig zitten wachten. Of een praatje maken met een maat in het kwaad. Dat bleek overduidelijk op de eerste herfstdag toen de regen met bakken naar beneden kwam. In geen tijden was het zo gezellig druk in het Zwanenveldse inkoopland.

Bankjes goed bezet

Die bankjes waren allemaal bezet en de parkeergarage was op een enkele plaats na gevuld. Bij het grote pand waar witgoed en aanverwante producten in de aanbieding waren vanwege het faillissement, kon je net niet over de hoofden lopen, maar vol was het zeker.

Aan de heel andere kant van het winkelgebied is onlangs een bestaande zaak opnieuw ingericht. Langs de trap of met een open liftje naar beneden koop je er schoenen voor heren, dames en kinderen alsook (sport-)accessoires. Daarnaast een uitgebreid assortiment aan moderne kleding.

Dáárnaar is immers een grote vraag, sinds de gevestigde namen wegtrokken, enkele zelfs uit het hele land. Ga er eens heen met het hele gezin; er staan in de directe nabijheid geen baalbankjes voor echtgenoten en pappa’s; wel een terras met versnaperingen, een brood- en een snoepwinkel voor alle leeftijden.

Bericht januari 2024

menu