‘WiMaKo EHBO 25 jaar’

Vijfentwintig jaar geleden, in 1998 kregen een paar vrienden die toen actief waren bij het Rode Kruis, een mooi idee. Ze gingen een EHBO-vereniging oprichten. De oprichters: Will, Mario en Koen leverde de naam van de vereniging. WiMaKo.

Het Rode Kruis stond afwijzend tegen EHBO-hulp op evenementen met een hoog partydrugs gehalte. Deze organisatie wilde ook niet dat men als deelnemer van een EHBO-vereniging ook lid was van het Rode Kruis.

In augustus 1998 werd daarom de zelfstandige EHBO-vereniging WiMaKo opgericht, en deze vereniging groeide snel. In die tijd ontstonden ook de grote dance evenementen in Nijmegen waar WiMaKo aanhaakte. Er kwam samenwerking met een bewakingsdienst waardoor het werk verder uitbreidde.

Snel gegroeid

In korte tijd had de vereniging alles in huis. Instructeurs voor EHBO, reanimatie en AED gebruik, BHV en lotussen (personen die voor slachtoffer spelen). Er volgden vele cursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en hulpmiddelen. De vereniging bekwaamde zich in EHBO bij drugs- en alcohol ongevallen, EHBO bij terrorisme, enzovoorts. En WiMaKo was de eerste vereniging met een eigen AED (Automatische Externe Defibrillator), de lifepack-20.

Emporium

Een aantal Emporiums op de Berendonck begeleid te hebben moest de vereniging toch wijken voor de professionele hulpdiensten. Deze organisaties huurden vervolgens wel weer de mensen van WiMaKo in. Aan de eis dat er een ambulances met verpleegkundige moest klaarstaan kon de vereniging niet voldoen. Wel waren er een aantal artsen die ingezet konden worden.

Evenementen

Met de vierdaagse van 2006 werd WiMaKo op verzoek van de GG&GD ingezet om wandelaars te helpen die onwel werden. Dit ging in samenwerking met de marechaussee en de brandweer men kon de grote stroom slachtoffers op de Waalbrug niet aan…

Met de vierdaagse verzorgde WiMaKo de EHBO-post van ‘Matrixx at the park’.

Kleiner geworden

Ook werden evenementen begeleid zoals het kampioensfeest van Ajax en Sail Amsterdam Fields of Rock. Vaak als party-drugsdeskundigen. En de vrijwilligers van de vereniging hebben tot nu toe iedereen in leven kunnen houden.

De vereniging veranderde, een bestuurslid ging de commerciële richting op, om daar carrière te maken. Corona heeft zoals bij alle verenigingen er flink ingehakt. De club is kleiner geworden maar wij heeft de 25 jaar wel gehaald.

Nieuwe cursussen

In januari 2024 start een nieuwe beginnerscursus EHBO. Daarna is het mogelijk om lid van de vereniging WiMaKo te worden en EHBO inzetten mee te draaien bij evenementen. Dit natuurlijk onder begeleiding van ervaren mensen. Wat je moet kunnen: vijf minuten op de knieën zitten, duidelijk Nederlands spreken-verstaan en een portie humor meebrengen. Leeftijd vanaf 16 jaar.

Cursus start bij aanmelding van minstens zeven personen.

EHBO-vereniging WiMaKo

Malvert 24-19. 6538 AN Nijmegen. 06-1783 4729

info@wimako.net

Bericht december 2023

menu