‘Wijkhelden en afvaltoerisme’

De geuzennaam Wijkhelden is intussen ingeburgerd. Hij wordt gebruikt voor vrijwillige zwerfvuilprikkers en voor de mannen/ vrouwen die dit werk dagelijks betaald uitvoeren. Kijk eens om je heen en verbaas je over het fenomeen zwerfvuil.

Bloemlezing

Een beetje wijkheld kan talloze rare zwerfvuilvondsten ophoesten. De redactie verzamelde er enkele. Te beginnen bij die vreselijke mondkapjes: “Als wijkheld laat ik ze liggen.” Zeker nu een Gelderse blondine gezichtsmaskers vervaardigt met daarin bloemzaadjes. Hopelijk is de stof biologisch afbreekbaar; dan is het idee prima. En kan het navolging krijgen bij degene(n) die Nijmegen-breed met regelmaat plastic(!) zakjes vol eierschalen, groente-afval, fruitschillen en aardappelresten aan de voeten van bomen dropt(-pen). Ratten, eksters, (vleer-)muizen en insecten vieren er feestjes van, maar wat een smeerzooi. “Stop daar toch mee of gebruik mondkapjesstof-met-bloemzaadjes.” Navraag bij wijkhelden wat voor bijzonder zwerfvuil zij ooit raapten, levert veel eigenaardigs op. Een Senseo-apparaat werd aangetroffen onder een kanaalbrug. Iemand pakte de koffiezetter op en gooide hem later bovenop de brug weer weg. Ook een ouderwetse Douwe Egberts-koffiemólen werd voor de eerlijke vinder in het openbare groen achtergelaten. Infuuszakken, een gevulde portefeuille, nog zoiets. Voor de portefeuille benader je de eigenaar die dolblij is met de (terug-) vondst. Die infuuszakken boeiden niemand, zelfs de schuldige inbrekers niet. Ook vind je buitenshuis afgedankte badkamermeubels, tv-apparaten, magnetrons. Of banken/stoelen/ tafels/matrassen: de gemiddelde wijkheld krijgt dit spul echt niet in de zwerfvuilzak. De gemeentelijke meld- en hersteldienst biedt hier gelukkig uitkomst. Soms verliest iemand een volledige papierwinkel. Nee, niet die foldertiener die er ineens van baalde, maar een thuiswerker die zijn administratie kwijt moest. Aha, dan kun je vaak naw-gegevens vinden.

 

Afvaltoerisme

 Toen het ophalen van huishoudelijk Nijmeegs restafval, papier en verpakkingen gescheiden over kliko’s ging plaatsvinden en alles om beurten werd opgehaald, zag je mensen afvalzakken laden in hun auto. Op weg naar hun bestemming kon de vracht in een wijk of dorp achtergelaten worden, waar die dag wel een vuilniswagen langskwam. Afvaltoerisme noem je dit. Een dergelijk transport werd ooit ondernomen door een professor die zijn kapotte diepvrieskast met inhoud en al wilde wegmoffelen. De ontdooide biefstuk zorgde echter voor een waar bloedspoor dat uit de achterbak drupte. Iets dergelijks overkwam een boerenzoon die puin wilde lozen. Zelfs dikkere steenresten vielen onderweg uit de lekkende laadklep van de aanhanger. Het parkeren van busjes met chemisch afval in een buitenwijk van andermans wijk of stad is een verhaal apart. Daarover moet de redactie maar eens een drugsteam van de sterke arm interviewen.

Bezuiniging

Afvaltoerisme als bezuiniging bestaat eveneens. Twee dames met twee volgeladen winkelwagens deponeerden zakkenvol restafval in kledingcontainers. De wijkheld die hen op hun foute actie attendeerde, kreeg als antwoord een schouderophalen. Een andere huisvrouw brengt regelmatig keukenafval naar de prullenbak in een speeltuintje. Na verloop van tijd wordt dat proppen en uitpuilen. Totdat de Dar deze afvalbak verwijdert. Weer een andere jonge moeder spaart gebruikte babyluiers op in een hoekje bij het trapportaal van de maisonnettes. “Beste buren, last hiervan? Ga maar naar de huurbaas.” En dan de dame die zich door manlief met hun auto naar een bushalte laat brengen, de moeite neemt de straat over te steken om bij een ‘bushalteprullenbak’ de toerist te spelen. De besparing van centen voor vuilniszakken, afgezet tegen de brandstofprijs voor de auto, wekt verbazing.

Knutselafval

Creatievelingen zien knutselmogelijkheden: van petflessen bouw je een kano. Een autoband wordt een schommel of een kinderbadje. Van autowieldoppen maak je een grappig hekwerk. Kijk maar eens op Pinterest voor meer inspiratie. En dan die mondkapjes … een DUUKJE in een eerdere ‘Dukenburger’ tipte al er in december kerstengeltjes van te vouwen. Succes ermee!

Bericht mei 2021

menu