‘Wijkboa Jordy stelt zich voor’

Wijkboa Jordy aan het woord: “Na het behalen van mijn havodiploma heb ik ervoor gekozen om in militaire dienst te gaan. Ik ben begonnen bij de Koninklijke Marine en heb hier veel van de wereld mogen zien. Ik ben op uitzending geweest in Somalië, vele oefeningen in Scandinavië gedraaid en uiteindelijk onderofficier geworden. Na dit avontuur ben ik nog drie jaar werkzaam geweest bij de Koninklijke Luchtmacht, wat het einde van mijn carrière als militair was, omdat ik besloot te gaan werken als handhaver bij de Gemeente Nijmegen.”

Puur toevallig kwam Jordy intussen in gesprek met iemand die werkzaam was bij handhaving Nijmegen. “Kom eens een keertje meekijken, wij zoeken namelijk aanpakkers!”, klonk het uitnodigend. Jordy bedacht zich niet lang en besloot een dagje mee te lopen. Dit beviel hem zo goed, dat hij niet lang na hoefde te denken om de overstap te maken van militair naar handhaver.

Opleiding en functioneren

De letters BOA staan voor ‘Buitengewoon Opsporings Ambtenaar’. In de basisopleiding doet de boa in spe kennis op van wet- en regelgeving. Vooral bejegening van personen en geweldsbeheersing nemen hier een belangrijke plaats in. Om de opgedane kennis op peil te houden worden jaarlijks bepaalde modules geëxamineerd. Daarnaast wordt om de vijf jaar opnieuw de wet- en regelgeving getoetst. De praktische invulling om de bewoners van een wijk/stadsdeel een veilige, schone en fijne leefomgeving te bieden is uitermate belangrijk. De wijkboa biedt met zijn fysieke aanwezigheid tijdens het inloop-spreekuur allereerst een luisterend oor. Er is nauw contact met ketenpartners in de woonomgeving, om de problemen die er spelen inzichtelijk te maken en door te schakelen naar de juiste instanties. Onder ketenpartners worden onder meer verstaan: de politie, ondernemers, sociaal werk, scholen, hulpverlening, woningcorporaties. Bij vroege signalering kan actie worden ondernomen die preventief werkt. Denk als voorbeeld aan vuurwerkoverlast vér voor de jaarwisseling. De wijkboa is degene die vanuit een helikopterperspectief zichzelf en anderen inzet om ongeregeldheden het hoofd te bieden. De wijkboa heeft aanvullende cursussen gevolgd, waaronder ‘wijkgericht werken’. Ervaring in deze functie deed Jordy op gedurende ruim drie jaar in het centrum van Nijmegen. Daar kreeg hij – als bijvangst – wijkbladen zoals het onze, Mariken en Lindenholt Leeft geregeld onder ogen. Dukenburg is dan ook geen onbekend terrein voor onze wijkboa.

Meld-en-herstel-app

Jordy benadrukt het belang en het gebruik van de meld en herstel app.

Er is ook een formulier dat via internet kan worden ingevuld, alhoewel het gebruik van de app grote voorkeur heeft. De app zorgt ervoor dat eenvoudig meldingen gemaakt kunnen worden over verschillende zaken die aandacht nodig hebben in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld het melden van zwerfvuil, beschadigd straatmeubilair, onveilige situaties of andere vormen van overlast. Door het gebruiken van de app kan Jordy efficiënter reageren op problemen in de openbare ruimte en zo sneller en beter bijdragen aan een schonere en veiligere leefomgeving voor de inwoners.

Het inloopspreekuur is er vanaf donderdag 24 oktober elke donderdag in Wijkcentrum Dukenburg van 09.30 tot 11.00 uur. Even opletten: behalve 5, 12, 26 december 2024 en 2 januari 2025. Dan zijn er géén inloop-spreekuren.

Belangrijkste overeenkomsten en verschillen in bevoegdheden.

*Boa/handhaver: geen verschil, het is hetzelfde beroep. Boa is de wettelijke benaming voor een handhaver. De handhaver is een boa die voor een gemeente werkt. Hij/zij houdt de lokale orde en veiligheid in de gaten. Hiertoe heeft de boa opsporingsbevoegdheden.

*Boa/toezichthouder: de toezichthouder houdt voornamelijk toezicht en kan overtredingen constateren. De boa mag optreden bij overtredingen en sancties opleggen. De toezichthouder heeft ook bestuursrechtelijke bevoegdheden, waar een sociaalrechercheur een boa is met strafvorderlijke opsporingsbevoegdheid.

*Boa/politieagent: de boa is alleen bevoegd voor specifieke wetgeving. De politie is bevoegd voor alle wetgevingen. Een boa is gespecialiseerd in een bepaald onderdeel van de wet. Wel kan in sommige gevallen het Ministerie van Justitie en Veiligheid een boa politiebevoegdheden of geweldsmiddelen toekennen. boa’s bij de politie hebben geen politierang, maar zij mogen wel verdachten staande- en aanhouden.

*Boa/handhavingspersoneel: hier zitten de verschillen in bevoegdheden en werkterrein. Een boa heeft specifieke bevoegdheden zoals toezicht en handhaving in de openbare ruimte; handhavingspersoneel kan breder optreden binnen het bestuursrecht. Boa’s hebben strafrechtelijke opsporingsbevoegdheden en kunnen maatregelen opleggen, zoals geldboetes, taakstraffen of hechtenis.

Bericht oktober 2024

menu