‘Wijkbewoners over Aardgasvrij Zwanenveld’

Arthur, Niels, John en Henk wonen in Zwanenveld. Arthur is bij mensen langs gegaan met een warmte camera. Daarmee kun je zien waar je woning warmte lekt. Niels, John en Henk hebben in het begin van dit jaar op uitnodiging van Geert-Jan van den Brand meegedaan aan enkele bijeenkomsten voor particuliere woningeigenaren. In dit artikel laten we hen aan het woord over energie besparen en aardgasvrij worden. Wat vinden zij ervan?

Is het haalbaar?

Niels Vening woont, samen met echtgenote Sanja, nu 10 jaar in Zwanenveld. Een prima plek, vindt hij. Inmiddels liggen er zonnepanelen op het dak en is het huis aan de binnenkant geïsoleerd. Niet aan de buitenkant, want dat was vanwege ontbrekende spouwmuren niet mogelijk. Dankzij de warmtescan van buurtgenoot Arthur van Oosterhout kwam het echtpaar erachter dat een verstopt ventilatierooster boven de deur de oorzaak was van vocht in huis.

Lastig te isoleren

 

Zijn gevoel bij het plan om Zwanenveld aardgasvrij te maken: het is in principe een goed idee, maar de timing en de keus voor de wijk zijn niet handig. “Veel woningen in Zwanenveld zijn heel lastig te isoleren, omdat daar bij de bouw in de jaren ‘70 geen rekening mee is gehouden. En niet iedereen heeft, zoals wij, een budget om zonnepanelen te leggen of vloerverwarming. Mensen snappen wel dat isoleren nodig is, maar ze zijn bang voor het kostenplaatje. Het zal mijn tijd wel duren, zeggen ze dan.”

Nieuwsgierig naar energieadvies

“Het lijkt me niet realistisch om Zwanenveld in 15 jaar tijd zo ver te krijgen. Wat gebeurt er met de huizen die ‘achterblijven’, omdat bewoners het financieel niet redden? Ik denk dat wij ons ook een beetje overvallen voelen door de plannen. Alsof we gedwongen worden omdat de keus nou eenmaal op deze wijk is gevallen.” “Ik ben wel nieuwsgierig naar de energieadviezen die nu voor elk type woning worden gemaakt. Dat geeft in elk geval in- en overzicht en dan weten we waar we aan toe zijn. Dat is prettig.”

“Stookkosten omlaag”

Wijkbewoner Arthur van Oosterhout weet door zijn werk veel van warmtebeelden, en ging dit voorjaar met zijn warmtecamera samen met woningeigenaren op pad om foto’s te maken van verschillende woningen. Arthur weet uit ervaring hoeveel warmte verdwijnt op plaatsen waar u zelf misschien niet zo snel aan denkt. Zo is de voordeur natuurlijk een tochtplek bij uitstek, maar wat dacht u van die mooie gordijnen die in uw woonkamer tot op de grond hangen? Achter die gordijnen is het vast heel behaaglijk, maar ervóór…? Of die houten ombouw die u om uw verwarming heeft gemaakt? Die ziet er natuurlijk veel fraaier uit dan de radiator. Maar voelt u de warmte nog wel goed? Of merkt u vooral in uw portemonnee dat de stookkosten aan de hoge kant zijn?

Duidelijke informatie

Voor Arthur begint het verhaal over aardgasvrij wonen met het energiezuinig maken van de woning. En daar goede voorlichting over te geven. “Voor veel mensen is het plan om deze wijk in 2035 aardgasvrij te hebben, een ver-vanhun-bedshow. Iets dat in de toekomst ligt, dat ‘moet’ van de overheid en dat mij als bewoner misschien wel veel geld gaat kosten. Dus moet je duidelijk vertellen waar het precies om gaat. Wat de verschillende stappen in het proces zijn en wat mensen zelf, nu al, kunnen doen in de aanloop naar aardgasvrij wonen.”

Wat kun je zelf doen?

“Tochtplekken opsporen en verhelpen, vloeren en muren isoleren, goed dubbel glas laten aanbrengen en misschien wel zonnepanelen aanschaffen. Maar ook zorgen voor goede ventilatie in huis, zodat er geen vochtplekken en schimmel ontstaan. Ook met kleine ingrepen merk je al dat je woning comfortabeler én energiezuiniger wordt. Daar begint het mee.”

“Wij maken ons zorgen”

Praat met buren Henk de Gooyert en John Putter over aardgasvrij en je merkt dat ze er goed over hebben nagedacht. “We zijn kritisch,” zeggen ze, “Zowel op het besluit om de wijk aardgas te maken als op de manier waarop de gemeente omgaat met bewoners. Henk en John wonen met veel plezier al 20 jaar in dezelfde straat in Zwanenveld. Ze waren bij de bewonersavond in oktober vorig jaar omdat ze “bij willen blijven en willen weten wat er speelt.”

Zwanenvelder John Putter

Nog veel vragen

John: “Wij maken ons er zorgen over dat bewoners straks gedwongen worden om een duur alternatief voor gas te nemen, terwijl ze dat misschien niet kunnen betalen. Door de coronacrisis hebben mensen het nu al moeilijk.” “Het wordt ons opgelegd”, vult Henk aan. “Wij hebben er niet om gevraagd om van het gas af te moeten, er is geen onderzoek gedaan naar draagvlak in de wijk. En dat wij nu meedenken over iets dat al is beslist, voelt niet prettig. Wat als we straks iets krijgen dat we niet willen?” En vragen ze zich af: waar komt de warmte voor de wijk straks vandaan? Is dat duurzaam? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: wie gaat het betalen?

Informeer bewoners

Dat het gasgebruik terug moet en kan, daar zijn ze van overtuigd. John: “Natuurlijk moeten we zuinig zijn met iets wat schaars wordt, zoals gas. Zodat we uiteindelijk naar een goed alternatief toe kunnen. Laat de gemeente daar mee beginnen: met bewoners informeren over hoe ze dat het beste kunnen doen. Nu denken veel mensen: dat zien we dan wel weer.” Hun tip aan de gemeente: “Kom langs, luister naar de mensen en richt je vooral op de jongere generatie. Zij zijn degenen die het in elk geval gaan meemaken. Houd de informatie overzichtelijk en geef ons het gevoel dat we zelf nog iets te beslissen hebben.”

Voor hun mede-buurtbewoners hebben ze ook een tip: “wacht niet af, maar kijk wat je nu al zelf kunt doen. Dat scheelt in de kosten en je bent voorbereid.”

———————-

Het plan om Zwanenveld aardgasvrij te maken wordt gemaakt samen met de wijkbewoners. De gemeente herkent de zorgen en vragen van Henk, John en Niels. En gaat met wijkbewoners verder in gesprek. Wilt u meepraten? Neem dan alvast contact op!

Bericht juli 2020

menu