In de Dukenburger stelt wijkagent Stevie zich voor. Stevie is wijkagent van Weezenhof, Malvert en Lankforst. Dat de criminaliteitscijfers in Nederland al jaren dalen, betekent niet automatisch dat mensen zich ook veiliger voelen. Als wijkagent zet ik me in voor de veiligheid in de wijken waar ik verantwoordelijk voor ben. Dit doe ik samen met de gemeente, jongerenwerk, opbouwwerk en andere zorg- en hulporganisaties, en met wijkbewoners. Door samen te werken zorgen we voor een veiligere wijk. Een veilige wijk is voor mij meer dan alleen het afhandelen van incidenten die zich voordoen. Sommige incidenten kunnen het gevolg zijn van spanningen die al een tijd achter de voordeur aanwezig zijn. Door in contact te staan met wijkbewoners, probeer ik in een vroeg stadium signalen van onveiligheid op te pikken en deze te vertalen in acties. Soms bemiddel ik tussen mensen of stimuleer ik ze zelf actie te ondernemen, terwijl ik in andere gevallen doorverwijs naar hulp.

Gelukkig weet ik uit ervaring dat de meeste bewoners tevreden zijn over de buurt en zich daar veilig voelen. De redenen waarom mensen zich soms niet veilig voelen zijn divers. Van fysieke zaken zoals slecht verlichte straten en leegstaande gebouwen tot sociale factoren, zoals overlast van jongeren, burenconflicten, onduidelijkheid over regels of het ontbreken van goede buurtverbondenheid.
Ook in Dukenburg gebeuren wel eens ernstige dingen, zoals de supermarktovervallen afgelopen najaar. Toch hoor ik dat bewoners soms meer last hebben van vaker voorkomende situaties, zoals jeugdoverlast en vermoedens van dealen. Omdat ik weet dat die een grote bijdrage kunnen leveren aan het gevoel van onveiligheid ben ik daar alert op. Wanneer mensen zich in hun eigen buurt niet veilig voelen, kan dat ervoor zorgen dat mensen thuis blijven of zelfs bang zijn om de straat op te gaan. Dat is niet de bedoeling, de wijk is van ons allemaal.
Daarom roep ik wijkbewoners vooral op om verdachte situaties bij de politie melden. Heeft u vermoedens van dealen of voelt u zich onveilig omdat er dagelijks een groep in uw buurt voor overlast zorgt? Meld dit! Afhankelijk van wat u meldt kan het ook zijn dat er niet direct een politieauto kan komen. Bijvoorbeeld als er dringendere meldingen in de buurt zijn. Dit wil niet zeggen dat er niets met uw melding gedaan wordt. Meerdere meldingen over hetzelfde probleem kunnen soms ook zorgen voor een andere inschatting op de meldkamer. Zonder uw melding weten wij niet altijd wat er speelt. En dan kunnen wij daar ook minder tegen doen. Ik roep u dus op om verdachte zaken, vernielingen en gevoelens van onveiligheid te melden. En spreek me vooral aan in de wijk, zodat we samen uw veiligheidsgevoel kunnen vergroten en daarmee ook het leefgenot in Dukenburg. Samen doen, samen sterk!
Bericht mei 2025

Thuis is waar je je op je gemak, fijn en veilig voelt. Dat is wat we ook graag willen in de wijk: bewoners die zich er thuis voelen. Samen kunnen we zorgen voor wijken in Dukenburg die voelen als ‘van ons allemaal’: veilig en vertrouwd. In de komende vier edities van de Dukenburger vertellen de wijkagent, wijkboa en opbouwwerker hoe zij hieraan bijdragen en wat u zelf kunt doen. In de laatste editie komt burgemeester Bruls aan het woord.
Vragen, ideeën, zorgen of overlast? Meld het!
- Voor dringende hulp bij levensgevaarlijke situaties, of als u een misdrijf, zoals een inbraak, mishandeling of vernieling ziet gebeuren: bel politie, brandweer of ambulance op 112.
- Voor niet spoedeisende of levensbedreigende situaties, zoals verdachte situaties in de buurt of ernstige overlast van buren, belt u de politie op 0900-8844.
- Ligt er afval, is er iets vernield of kapot in de openbare ruimte, of ervaart u (vaker) overlast? Meld dit bij de gemeente via de ‘Meld&Herstel-app’ of de website www.nijmegen.nl melden bij de gemeente of bel 14 024.
- U bent van harte welkom (zonder afspraak) tijdens het inloopspreekuur van wijkboa Jordy Driessen: wekelijks op donderdag van 9.30 tot 10.30 uur in Wijkcentrum Dukenburg.
- Heeft u een goed idee of initiatief voor de buurt, bijvoorbeeld een activiteit die de betrokkenheid of saamhorigheid kan versterken? Neem contact op met opbouwwerker Andrea Olfen: andrea.olfen@bindkracht.nl , 06-8209 7454.
- Heeft u vaker overlast van jongeren, zoals herrie, vernieling, achtergelaten troep of agressief gedrag? Informeer jongerenwerker Mohamed Ired: mohamed.ired@bindkracht10.nl , 06-4495 7344.