‘Wij bedienen niet, wij helpen mensen’

 

Jan en Romy Verhofstadt voor hun nieuwe lunchroom, 8 januari 2015

Uit de Dukenburger 1 van februari 2015 toen Jan en Romy Verhofstadt begonnen met ‘Bij Jan‘:

Winkelcentrum Dukenburg heeft een nieuwe lunchroom: Bij Jan. Het is een echt familiebedrijf uit Zwanenveld. Het is te vinden op de plek waar eerst Schutter zat.

Jan is de vader. Over een jaar of tien, vijftien draagt hij het bedrijf over aan dochter Romy, die nu al bedrijfsleidster is. Ook zus Demy en moeder Stacey werken in de lunchroom. Fraukje is het enige niet-familielid dat er werkt. “Sinds 1 januari 1993 wonen we in de 63e straat in Zwanenveld”, zegt Jan. ‘Daar zijn onze dochters geboren. Daarvóór woonden we in een calimerowoning in de 24e straat.’

  Jan is geboren en opgegroeid in Tilburg, maar wil niet meer uit Nijmegen weg. Hij begon zijn werkzame leven bij Groenwoud in Winkelcentrum Dukenburg. Na vier jaar vertrok hij naar Kronenburg in Arnhem, waar hij 25 jaar beveiligingsmedewerker was. Romy werkte in het openbaar vervoer als buitengewoon opsporingsambtenaar. Ze is ook bij bureau Toezicht in dienst geweest.

“Ik heb altijd iets in de horeca willen doen”, vervolgt Jan. “Met mensen in contact komen vind ik het leukste. Dat kan in de horeca. Ik kwam hiermee in aanraking door Els en Rob Stouthamer, die al jaren de catering in de Jan Massinkhal verzorgen.” Zus Demy werkte twee jaar bij Schutter. Daardoor wist de familie dat Schutter wilde stoppen. Jan bood hem aan de zaak over te nemen. Schutter ging daarop in.

Wat is er veranderd?

“Alle geschilderde groen is weg”, zegt Romy. “Er is nu bruin met beigetinten. De tafels zijn opgeknapt. Het buitenmeubilair is hetzelfde. Er komt nog een inbouwkast met ledverlichting. We verkopen warme stokbroden en belegde pistoletjes, net zoals Schutter. Maar nu ook broodjes kroket, frikadel en warm vlees met satésaus. Nieuw zijn de hotdogs. Die liepen heel goed op de nieuwjaarsmarkt. Op donderdagavond hebben we plateservice. Dan serveren we kipsaté, schnitzel, twee frikadellen of twee kroketten met rauwkost en friet voor 7,50 euro.”

Wat onderscheidt Bij Jan van andere zaken?

“Hier komen gewone Dukenburgers”, antwoordt Romy. “Het bedrijf is echt van de familie. Het moet gezellig zijn. Je komt hier voor een praatje. We kunnen mensen een hart onder de riem steken. Wij bedienen niet, wij helpen mensen.” Jan: “Wij brengen gezelligheid. Wij vinden het leuk om te doen. Volgens mij ben ik op mijn plek. Ik zal er niet rijk van worden, maar wel gelukkig. En de mensen om me heen worden gelukkig.”

De openingstijden zijn maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9 tot 18 uur, donderdag van 9 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17 uur en koopzondag van 12 tot 17 uur.

Jan overleed op 1 juli 2020. Romy ging verder met de zaak. Ze zit nu in diepe ellende. Ze krijgt geen financiële steun van de overheid omdat ze niet aan kan tonen dat de zaak ook van haar is. Hopelijk helpt plaatsing van dit artikel haar hierbij.

Bericht maart 2021.

menu