‘Wie gaat het onderhouden?’

Op een zonnige zondagmorgen in mei opende wethouder Velthuis de plukroute in Meijhorst. Het was een van zijn laatste plichtplegingen waarna een klein groepje vrijwilligers nog vol enthousiasme de wethouder rondleidde.

En nee, niemand had op dat moment het idee dat er direct en volop ‘geplukt’ zou kunnen worden. Maar net als in je eigen tuin vraagt alles wel onderhoud. De weken na de opening groeide alles weelderig, ook buiten de plantvakken met ‘plukaanplant’.

Opgezadeld

Voor de school de Meiboom is begin juli alles behoorlijk overwoekerd. Ze voelen zich op school behoorlijk opgezadeld met de plantvakken voor de ingang van de school. “Hoe moeten wij dat nu onderhouden”, hoorden we. “Leuk als ze de kinderen erbij willen betrekken, maar de leerkrachten hebben hier absoluut geen tijd voor.”

  Mede door het maaibeleid overwoekerden de ‘plukplekken’ zoals die voor de school compleet. De vrees was dat dit in vakantietijd alleen maar erger wordt. Deze locatie, pal voor school, ligt met het toenemend aantal teken in Nederland en spelende kinderen toch al niet gunstig in het gemeentelijk antimaaibeleid.

Achterbuurt

In de 52e straat verzuchtte een leidinggevende van een van de bedrijven die met groot onderhoud van de woningen aan het werk zijn; “De gemeente doet er hier alles aan om er een achterbuurt van te maken.” Het onkruid stond hier zo hoog dat het een geluk was dat er bordjes met uitleg stonden. De bouwvakkers konden er echt niets aan doen dat er af en toe gereedschap en dakpannen verkeerd geplaatst werden want zelfs de bewoners konden niet vertellen waar het geplante spul precies stond. En bewoners waren niet blij dat werkmensen met ‘geluk’ onder de schoenen, opgelopen in het hoge onkruid, bij hen in huis en tuin kwamen.

Omgemaaide struikjes

Op het speelgazon tussen het Amfiplaza en de speeltoestellen bij de maisonnettes kon dankzij het gemeentelijk maaibeleid in de maanden voor de schoolvakantie niet goed gespeeld worden. Daarnaast zijn op het speelveld zes fruitbomen geplaatst. “In overleg met bewoners en de school”, vertelde een ambtenaar op de openingszondag van de plukroute in mei. We hebben de bewuste bewoners, (van dat overleg) daar niet kunnen vinden ondanks het vele aanspreken. Hoe de school erover denkt staat al in het begin van dit artikel. Niet breed gedragen dus en zeker niet met betrokken bewoners, kunnen we concluderen. Terwijl die draagkracht toch het stokpaardje van elk gemeentelijk overleg is. In de vierdaagse week hebben de ‘plukroutemensen’ overleg gehad met de opbouwwerker van Bindkracht10. Een tekort aan vrijwilligers in de directe omgeving van de route is een van de gesprekspunten. Er gaat ook gekeken worden of scholieren van de ‘Yuverta vmbo’ (vroegere groenschool) in het voorjaar kunnen assisteren.

Tussen deze fruitbomen op het speelgazon zijn ook laagstam boompjes en bessenstruiken geplant. Ongelukkig gekozen zo bleek, want al snel liepen kinderen met de struikjes te spelen. “Dat mag niet … kregen ze te horen.”

Half juli heeft de gemeente de kinderen op het speelgrasveld geholpen, alles is weggemaaid! Die struikjes hoeven in ieder geval niet meer onderhouden te worden. “Nu die bomen nog”, zucht een bewoner…

Bericht september 2022 uit ‘De Dukenburger’ nr. 6 van 2022.

menu