‘Werkbezoek gemeenteraad aan Dukenburg’

Op woensdagmiddag 31 mei bracht een delegatie van de gemeenteraad samen met de fractiespecialisten Openbare ruimte, Wijken, Cultuur, Wonen en Stedelijke ontwikkeling, Economie, Welzijn en Veiligheid een bezoek aan Dukenburg. Het gezelschap verplaatste zich op de fiets.

Start in Zwanenveld

Het startschot viel bij het winkelcentrum in Zwanenveld. Feitelijk dé entree van ons stadsdeel waar het autoverkeer, NS-station Nijmegen-Dukenburg en de buslijnen samenkomen. Veiligheid en jeugdoverlast op deze locatie werden tegen het licht gehouden. Vanuit het gezelschap, sportief uitgerust, kwam de goede vraag of er al eens met klagers gesproken was. Bekend is dat de jongeren die zich hier ophouden niet alleen uit Dukenburg afkomstig zijn. Bovendien verplaatsen zij zich ook naar bijvoorbeeld Lindenholt. Een oplossing zou zijn voor deze jeugd iets boeiends te organiseren om hen bezig te houden.

Winkelcentrum Dukenburg

Maarten Mulder, voorzitter van de vereniging van eigenaren en Anneke Verhulst, winkelcentrummanager, namen de huidige situatie rond het winkelaanbod door.

   Hoewel er al veel verbeterd is, staan er nog meer ingrepen op de rol. Zo zullen de winkels en cafetaria’s tussen BCC en globaal de grens bij Sporthuis Staal vervangen worden door een corridor richting NS-station met groen en horeca. Dat de verbouwing zo lang duurt en de rem er nog wel enige tijd op zit, heeft alles te maken met de belangen van de uiteenlopende vastgoedeigenaren. Die moeten immers met de neuzen dezelfde kant op. Maar de toekomst ziet er hoopvol uit.

Geologenstrook

Zich op de fiets verder verplaatsend ging het gezelschap langs het gloedjenieuwe basketbalveldje aan de Van Schuylenburgweg. Menig Dukenburger heeft dit sportplekje nog niet gezien Het is vooral gerealiseerd als trainingsplek in de buitenlucht voor een georganiseerde basketbalploeg, die in de gymzaal in Tolhuis zelfs toernooien organiseert. Van deze sportievelingen wordt geen overlast verwacht; zij deden zelfs flyers met uitleg in de brievenbussen van de woonhuizen in de nabijheid. Na het basketbalgebeuren werd in de Geologenstrook de geprinte brug bekeken.

Muurschilderingen

Bij de muurschildering in de onderdoorgang voor het verkeer tussen Zwanenveld en Lankforst mocht Harm Jan van der Veen zijn zegje doen. Namens de bewonersgroep ‘Kunst in de tunnels’ gaf hij aan dat de totstandkoming echt een kwestie van de lange adem is geweest. Het hele traject van start tot opening heeft bijna twee jaar geduurd. Gebleken is wel dat initiatieven vanuit de wijk door de gemeente erg gewaardeerd worden en dat er zeker het één en ander mogelijk is. Daarna gaf hij enige toelichting op de aangebrachte wandschilderingen en verwees daarbij naar de bijbehorende podcasts. Ook verwees hij naar de wandschilderingen aangebracht in de onderdoorgang tussen Weezenhof/Malvert. Afsluitend sprak hij met veel respect gesproken over de samenwerking gedurende het traject met de Commissie Beeldende Kunst en het feit dat ze als bewonersgroep grote invloed hebben gehad op de uiteindelijke keuze voor het ontwerp van kunstenaar Johan Moorman.

Meijhorst tot slot

De Van Apelterenweg overgestoken kwam de fietskaravaan tot stilstand in de 60e straat Meijhorst. Deze straat heeft enkele antikraak bewoonde bedrijfspanden met een verwaarloosde uitstraling. Het programma van de bezoekende delegatie meldde hierover echter: “Samen met Winkelsteeg worden Stadsdeelwinkelcentrum Dukenburg en Meijhorst 60e straat in het ambitiedocument Kanaalzone-Zuid omschreven als economisch belangrijke locaties binnen het gebied. Beide locaties krijgen met nieuwe gebiedsontwikkelingen een impuls.”

Moestuin

 Op naar de levendige moestuin Tutti Frutti achter Sporthal Meijhorst. Meijhorstbewoner Mimoen Hamdi stond de delegatie te woord. Hij wees de bezoekers op het nut van de tuin, zeker voor kinderen die nu kunnen leren waar veel van hun eten vandaan komt. Bovendien is het een multicultureel trefpunt voor de bewoners.

Ontmoetingstuin

De laatste aanlegplaats voor de fietsende delegatie was de Ontmoetingskerk met -tuin, terecht opgevoerd als ‘meer dan een kerk’. Zoals warmteplek in de afgelopen wintermaanden en intussen gastvrij afhaaladres waar ouders een ontbijt kunnen ophalen voor hun kinderen. Deze geste wordt verzorgd door Stip: kinderen gaan dan niet met een lege maag naar school.

Ook is de kerk al jaren een begrip voor de 180 klanten van de Voedselbank. In kerk en Ontmoetingstuin vonden een presentatie van alles- over-de-kerk en informatieve gesprekken plaats met pastor Joska van der Meer. De kerk is een spin in het wijkweb. Dit geeft voldoening maar brengt geen geld in het laatje. Jongeren en hun -werker Mohamed Ired (die de reden van aanleg van het eerdergenoemde basketbalveldje in Zwanenveld toelichtte), Bindkracht10, Talis, alsmede Carla Onderdelinden, wijkbewoonster die een waslijst aan verbeterpunten in Dukenburg al in de vorige editie van de Dukenburger presenteerde, kwamen ook aan het woord. Woningcorporatie Talis gaf aan goed op de hoogte te zijn van wat er achter de voordeur van huurders plaatsvindt en belichtte de positieve aanpak door hun medewerkers.

Bericht juni 2023

menu