‘Weer bomenkap langs Maas-Waalkanaal’

 

Rijkswaterstaat gaat vanaf 24 oktober 86 bomen verwijderen langs het Maas-Waalkanaal uit veiligheidsoverwegingen. Er komen waar mogelijk nieuwe terug op de plaats van verwijderde bomen. Deze werkzaamheden duren tot en met januari 2023.
Om de veiligheid te waarborgen, voert Rijkswaterstaat binnen hun areaal jaarlijks een veiligheidscontrole uit op de bomen langs het Maas-Waalkanaal. De gemeente Nijmegen en Heumen doen hetzelfde voor de bomen binnen het gebied waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

Veiligheid

 Uit deze controle van Rijkswaterstaat en de gemeenten, is gebleken dat er een aantal bomen uit veiligheidsoverwegingen verwijderd moeten worden. Het gaat in totaal om 86 bomen in de gemeente Nijmegen en Heumen, verspreid langs beide kanten van het hele Maas-Waalkanaal. Voor het behoud van het gebied worden ook bosschages uitgedund. Het gaat om circa 15 á 20 verschillende soorten bomen, waaronder eiken, esdoorns en berken.
Herplanten
Omdat Rijkswaterstaat waarde hecht aan een groene leefomgeving plant men voor losse of laanbomen, waar mogelijk, op de plek van de oude boom een nieuwe boom terug. Zo blijft het aangezicht van het Maas-Waalkanaal zoveel mogelijk behouden. Fiets- en wandelpaden kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon toegankelijk blijven. Lokaal kunnen er korte afsluitingen zijn.

 

Op het kaartje de bomen ter hoogte van Dukenburg die gekapt worden.

Bericht oktober 2022

menu