‘Wat zijn die happy stones toch?’

Renée Rokers tipte de Dukenburger over haar bijzondere hobby. Daar wilde de redactie meer over weten en trok naar het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid in Tolhuis.

Renée werkt al enkele jaren in dat centrum als gastvrouw in de kantine en een avond per week als begeleider van de cursisten met speksteen. Tevens verzorgt ze daar de nieuwsbrieven, Facebook en de persberichten. Toen corona in ons leven kwam, ging ook het centrum dicht. Toevallig kwam Renée toen op Facebook informatie tegen over Kei tof en Happy Stones. Dat leek haar wel wat. (Volgens haar is het oorspronkelijk uit Duitsland komen overwaaien.)

Waarom zo leuk?

 

 Allerlei vormen van stenen worden beschilderd met acrylverfstiften in mooie kleuren. Bijna alle stenen worden gewoon buiten op straat, het trottoir of in de struiken gevonden. Soms koopt Renée ook stenen in een tuincentrum. Deze zijn gladder en hebben dan iets meer mogelijkheden. Bij elke steen denkt Renée over een onderwerp, maar soms geven vormen van een steen ook al het motief. De redactie zag bijvoorbeeld stenen in de vorm van een voet waarop dan teentjes worden geschilderd. Of een vorm van een eendenbek waarop Donald Duck werd aangebracht.

De stenen worden na beschildering niet echt verstopt maar ergens op een zichtbare plek gelegd, bijvoorbeeld op een hek of in een boomholte. Dan hoopt Renée op een glimlach bij de vinder. Die kan de steen dan houden of verplaatsen. Bij stenen met voldoende grootte staat dat er ook op. En vermeldt Renée tevens ‘RR’ met een hartje en met ‘delen=lief’. De plekken beperken zich niet tot Lindenholt, maar overal waar Renée al dan niet toevallig wandelt of op een andere manier komt.

Verdere informatie

Op Tiktok heeft Renée reeds 22.000 volgers. Haar naam daar is @reneetje1979. Een filmpje over één van de stenen bleek 1,6 miljoen keer bekeken te zijn. En via via kwam een steen zelfs in Gambia terecht.

Bericht oktober 2021

menu