‘Wat is jouw favoriete speelplek?’

Met een flyer en deze vraag werden kinderen, tussen 6 en 12 jaar, opgeroepen om op woensdag 22 mei naar het ‘Amfiplaza’ in Meijhorst te komen. Daar stond een springkussen en werden de kinderen uit de wijk spelenderwijs gevraagd waar ze het liefst spelen en wat ze het liefst aan bijvoorbeeld speeltoestellen willen hebben. De gemeente Nijmegen was met de sportcoaches aanwezig om spelletjes te doen samen met de kinderen. Eerder is men met dit project al in Lent, Bottendaal en Nije Veld geweest.

Ook was het plan in gesprek te komen met (groot)ouders over de buurt en de speelmogelijkheden. Helaas was hier de opkomst zeer mager. Samen met de organisatoren waarbij onder anderen mensen van ‘Jantje beton’, de ‘Krajicek Foundation’ en het ‘Kenniscentrum Sport & Bewegen’ waren er al direct op het Amfiplaza enkele serieuze opmerkingen. Dat startte met veiligheid, het zicht op het Amfiplaza is slecht. De struiken rond deze plek worden niet zoals afgesproken onderhouden. Het is nu een dicht bos geworden terwijl er duidelijk afgesproken dat het enkele losstaande struiken zouden zijn met voldoende doorzicht. Onaangename bijzaak is dat er allerlei niet gewenste zaken zich hier afspelen. Maar ook op de andere speelplekken waren klachten over vervuiling en er waren diverse opmerkingen over glas op speelplekken.

Missen ouders!

Het in gesprek gaan met ouders mislukte dus grotendeels. Wel gingen de sportcoaches met de ongeveer vijfentwintig kinderen die waren gekomen een wandeling door de wijk maken. Ze bezochten de voetbalkooi tussen de maisonnettes en het Wijkpark Meijhorst. Hier konden de kinderen vertellen wat hun ervaringen zijn. De organisatoren merkten wel op dat het aantal opgekomen kinderen minder was dan verwacht, bij eerdere bezoeken had men aanzienlijk meer spelende kinderen gezien. Daarom had men dit gebied ook gekozen voor deze actie. Er is dus meer inzet van gemeente en welzijnsorganisatie (die ontbrak deze middag) gewenst.

Er gaan speelplekken weg

Een gemeentelijk medewerker vertelde wel dat Meijhorst in verhouding te veel speelplekken heeft! De vrees is nu dat er meer weggehaald gaat worden dan vernieuwd. Voor de renovatie van de maisonnettes meldde de gemeente nog aan de Dukenburger dat in 2024 Dukenburg aan de beurt was voor vernieuwing van de speelplekken en dat na de werkzaamheden ook zeker de speelplek tussen de Meijhorst maisonnettes 21e en 27e straat vernieuwd zou worden.

Bericht juni 2024

menu