‘Wandelingen in Dukenburg deel 2’

Ontdek de bijzondere plekjes van Dukenburg!

In het zomernummer van de Dukenburger kon de middenpagina eruit gehaald worden voor de ‘Dukenburg wandeling 2020’. Deze wandeling staat ook op deze website gezet en dus onderweg op de mobiel te volgen.

Klik hier voor de beschrijving van de Dukenburg wandeling!

Er zijn ook nog leuke kortere wandelingen, ‘ommetjes’ genaamd die een paar terug als flyers te verkrijgen waren. We brengen hier de Dukenburgse ommetjes onder elkaar met route kaartjes.

Klik hier voor het ommetje Meijhorst

Iedereen veel wandelplezier in het groenste stadsdeel van Nijmegen gewenst.

We beginnen op deze webpagina met Weezenhof en Vogelzang. Daaronder komen er meer (scrollen)

 Ommetje Weezenhof

Dit ommetje is op ieder punt te starten. We beginnen de beschrijving bij de bushalte aan de 54e straat. Loop rechts van het kunstwerk het paadje omhoog en vervolg de weg langs het sportveld (1). Blijf recht doorlopen. Op het volgende veld heeft vroeger een boerderij (2) gestaan. Neem het eerste paadje rechts en meteen het eerste paadje links. Steek over bij de drempel en ga aan de overkant rechtsaf. Loop verder tussen de iepen (3).

Steek over en neem de tweede straat links net na het grasveldje rechts. Blijf deze weg volgen tot voorbij de hondenuitlaatplaats. Volg het paadje rechts het bos in. Voorbij de scouting gaat u scherp rechts. Met de betonfabriek (4) aan de linkerhand loop je verder. Blijf dit pad door het bos (5) ongeveer één kilometer volgen tot aan het hek. Ga daar rechts en aan het einde weer rechts. Neem nu het eerste paadje links, aan dit pad ligt links een Japanse tuin. Volg dit pad langs de vijver (6) voorbij de laatste huizenrij ga je links de 37e straat in.

Bij huisnummer 37-20 loopt u rechts de brandgang in. Neem de eerste links en de tweede rechts, dan weer rechts en weer linksaf (om de waterspeelplek) naar de speeltuin. Daar gaat u eerst rechts en dan linksaf tot aan de 35e straat. Volg het trottoir naar rechts. Steek de weg over, ga links en steek bij de drempel weer over.

Rechtsachter in de hoek van het pleintje, staat een bijzondere woning (7). Steek weer over via de drempel, ga rechts en weer links. Volg deze weg en neem na de bocht de eerste rechts. Volg deze weg tot je bij een veld komt met twee blauwe doelen. Houd links aan en loop links om het veldje. Ga links langs de schutting en blijf achter deze huizen langs lopen. Rechts kun je via de stoep weer naar de bushaltelopen. Hier vindt u het kunstwerk ‘Omtrent de Kievit’ (8).

 

 Ommetje Zwanenveld

Het ommetje is op ieder punt te starten. We komen hier door de Geologenstrook, het Uilenbosje en volgen Duckenburgpad en Oude Dukenburgseweg.

We beginnen de beschrijving in Zwanenveld, voor station Dukenburg. Steek over bij het zebrapad en loop via de overdekte passage van het winkelcentrum naar de andere kant. Steek de weg over en neem het tweede pad links (Geologenlaantje). Ga het eerste pad rechts. Houd bij de drie splitsingen eerst rechts, weer rechts en dan links (1) . Ga na het bankje rechts de houten brug over, loop rechtsaf over de stoep en steek voor de kruising linksaf de straat over. Ga linksaf het pad met de steen op en houd kort daarop links (het hoofdpad) aan. Het pad slingert verder, ga bij de eerste viersprong rechtdoor en bij de tweede rechtdoor het smallere pad op en iets later over de houten steigers. Ga aan het einde van het pad linksaf langs het fietspad en steek iets verder via het fietspad rechtsaf de Nieuwe Dukenburgseweg over (let op!). Ga het smalle voetpaadje in en houd bij de splitsing links.

 Bij de straat steek je over. Loop eventueel even naar Landhuis ‘De Duckenburg’ (2). Ga dan weer terug naar de stoep en houd de vijver aan de linkerhand. Steek over en buig rechtsaf richting flats (3) en ga op het Orangeriepad links. Ga bij de T-splitsing rechtsaf (Valckenaerpad en neem het tweede pad links het bos in. Ga in het Uilenbosje (4) bij de eerste splitsing rechtsaf, bij de tweede linksaf, bij de derde linksaf, bij de vierde rechtsaf, bij de vijfde linksaf en bij de zesde rechtsaf. Als u het bos uitkomt ga je rechts de houten vlonder over en dan links het Duckenburgpad (5) op. Je blijft dit pad volgen (weg oversteken), en gaat aan het einde rechts en meteen linksaf onder het viaduct door. Ga na circa 100 meter rechtsaf een pad tussen de bomen op. Steek de weg over en vervolg de bomenlaan (5) parallel aan de Oude Dukenburgseweg. Vlak voor het einde van het zandpad ga je rechtsaf, steek je over, en loopt linksaf langs het Maas-Waalkanaal (6).

Bij het eerste pad linksaf, steek je over en loop je de Teersdijk op. Vlak voor het tweede zijpad links zie je door de bomen Boerderij ’t Hert (7) . Ga het zijpad in om het te bekijken en keer weer terug op de Teersdijk. Loop de Teersdijk (8) helemaal af (steek halverwege over). Steek aan het einde fietspad en weg over en loop linksom de hoogbouw en winkelcentrum naar het startpunt station Dukenburg.

 

 

 Ommetje Tolhuis

Het ommetje is op ieder punt te starten. We beginnen de beschrijving in Tolhuis, op het pleintje bij de vlaggenmast voor de sporthal aan het einde van de 44e straat Tolhuis.

Je loopt richting het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid en gaat voorbij de sporthal links het pad in richting parkje. Ga na 30 meter links. Vervolg de route naar de vijver. Aan de overkant van de vijver ziet u Woonwagencentrum Teersdijk (1).

Je vervolgt de route en komt uit in de 75e straat. Daar ga je rechts en na 60 meter links de 78e straat in. Daarbij rechts aanhouden en in de hoek de Teersdijk (2) oplopen. Steek de 51e straat over en vervolg je route over de Teersdijk. Na 200 meter zie je links het Oude Tolhuisje (3). Je vervolgt de route en als je goed kijkt, zie je aan de linkerhand de rode observatietoren (4a). Vlak voordat je de Teersdijk afloopt gaat u rechts het pad in richting de flat aan de 63e straat Tolhuis (4b). Dan loop je tussen de flats door richting 62e straat en gaat links aan het einde de 61e straat in. Na 80 meter weer links, rechtdoor het pad in naar de 10e straat. Bij de stoplichten oversteken bij de 10e straat. Dan ga je meteen rechts langs de vijver, aan de overzijde langs de busstrook 10e straat ziet u het beeld ‘Het midden en zijn verplaatsing’. Vanhier ga je links de 20e straat in. Links zie je een vleugelnootboom. Daar tegenover loopt u het pad in, langs de vijver, links de hoek om en rechtdoor. Aan het einde loop je het eikenlaantje in (5) en steekt de 23e straat over. Tussen huizen en bos ga je het pad in en loop je het eerste pad links het Douglasbosje in (6) en gaat bij de splitsing rechts. Je komt uit bij het Grand Canal (7) en daar loop je rechts tussen bos en oever. Tegenover het bloemenstalletje steek je over en gaat rechts en weer links de 16e straat Meijhorst in. Tegenover het elektriciteitshuisje steek je over en loop je het pad in via de 30e naar de 13e straat Tolhuis. Daar ga je links en pakt de tweede afslag naar links, de 32e straat. Loop deze straat uit en steek de parkeerplaats over en loop via de stoep richting de Meijhorst 16e straat. Ga rechts en loop langs de moestuin (8).

Vanaf dit punt kunt u overdag een extra lus maken langs uitvaartcentrum Waalstede van DELA. Bij de T-splitsing rechtdoor blijven lopen richting het uitvaartcentrum. Loop rechts het DELA-terrein op, ga na 40 meter weer rechts het wandelpad op en aan het einde van dit pad linksaf. Volg deze weg tot de T-splitsing en steek over en volg 100 meter rechts het pad. Bij het speeltuintje ga je de 34e straat in en loopt rechtdoor tot aan de 13e straat, deze oversteken en de 44e straat inlopen. Je bent dan weer bij het startpunt.

Zonder extra lus ga je voorbij de moestuin via de parkeerplaats rechts Tolhuis de 33e straat in en loopt deze uit, ga links op de T-splitsing. Pak daarna voorbij de bocht de eerste straat rechts, de 44e straat. Aan het einde ben je weer bij het startpunt de sporthal.

 

De ommetjes zijn gemaakt door actieve bewoners samen met bureau Stroom in opdracht van de gemeente Nijmegen.

Bericht augustus2020

menu