‘Wandeling rondje Lindenholt’

De wandelroute start in Dukenburg bij het busstation/Winkelcentrum Dukenburg

Vanaf de trappen van Winkelcentrum Dukenburg loop je richting station Dukenburg en voor het spoorviaduct ga je rechtsaf. Je wandelt nu langs fietsenrekken over een parkeerterrein. Direct na de fietsenmaker ga je linksaf onder het spoorviaduct Brabantse Poort door.

Foto 1

Volg dit voet-/fietspad (Viaductweg) en steek de Wijchenseweg over bij de minirotonde (foto 1) en ga rechtsaf voor nummer 111 door. Volg de Wijchenseweg tot een opening in de groene wand tegenover de McDonalds. Ga hier links en de trappen omlaag. Onder aangekomen oversteken, even links en meteen rechts het wandelpad opgaan. Links van het pad ligt een watergang, rechts de flat de Draaiom. Links aanhouden voor een grote steen. Blijf voor de dijk van het Maas-Waalkanaal. Volg dit pad langs diverse trimtoestellen (foto 2) en de volkstuintjes.

Foto 2

 

Foto 3

Volkstuintjes de Valeriaan (foto 3). De grond voor deze volkstuin is door de gemeente Nijmegen beschikbaar gesteld. In 2014 ging de eerste schop de grond in, eigenlijk tien schoppen want de gemeente stelde als eis dat er minimaal tien geïnteresseerden waren die mee wilden doen. Inmiddels is deze moestuin verdubbeld en wordt door de Lindenholters goed benut. Meer informatie? devaleriaan@outlook.com. Bij deze volkstuintjes rechts aanhouden en daarna het betegelde fiets-/voetpad oversteken.

 

 

Foto 4

Hier staat het kunstwerk On the Road dat aangeeft dat hier de verbinding tussen de Dorpstraat en de St. Agnetenweg met de aanleg van het Maas-Waalkanaal in 1920 voorgoed verbroken werd (foto 4).

Op het einde van dit paadje op het fietspad linksaf en direct rechts, Kees Pellenaarspad, blijf vóór de brug over het Maas-Waalkanaal. Ga langs de tennisvelden en als het fiets-/voetpad omhooggaat op de splitsing rechtsaf het rode fietspad op. Bij het hoofdpad naar de brug ga je linksaf (foto 5), onder één viaduct door en voor het volgende viaduct linksaf. Dan direct het rode fietspad rechtsaf slaan (Fausto Coppipad). Het Mondial College aan de linker hand. Volg dit rode fietspad langs Paintball Centrum Nijmegen en de voetbalvelden van SCE.

Foto 5

Vroeger lag hier de wielerbaan van Ren- en Toeristenclub Groenewoud. In 2013 stopte deze wielerclub en het hele terrein werd in gebruik genomen door het paintballcentrum dat hier in het binnenterrein van de wielerbaan al actief was. De wielerclub bestaat nog steeds en organiseert trainingen, toerritten en workshops voor alle niveaus en leeftijden. www.rtcgroenewoud.nl. De fietspaden in deze omgeving hebben de namen van grote fietslegendes. Blijf het rode fietspad volgen en ga vóór het bruggetje (zonder leuning) rechtsaf een voetpad in. Volg dit voetpad. Op een splitsing rechts aanhouden, tot de weg naar het viaduct onder de snelweg. Ga hier even naar rechts en direct linksaf (niet onder de snelweg door). Volg dit wandelpad en houd op alle splitsingen rechts aan. Langs de sportvelden en bij de huizen weer rechts. Je komt nu uit naast woning Drieskensacker 15-08. Ga direct rechtsaf en volg het voetpad in het verlengde van de 15e straat. Dit pad loopt om de huizen heen en komt uit in de Broekstraat. Links is de oprit naar de brug over de snelweg A73. Bij de Broekstraat 156/158 rechtsaf de Broekstraat oversteken tot de watergang en rechtsaf het voetpad in lopen. (Niet omhoog naar de brug over de snelweg maar het pad met rood-witte paaltje.) Volg dit pad tussen de snelweg A73-geluidswal, de mooie waterplas en de villa’s aan het water (foto 6).

 

Foto 6

Driemaal is er een brug naar links om bij de woonwijken te komen, deze negeren we. We zien het landschap van foto 7.

Dit deel van de A73 is in 1986 geopend. De hele A73 is 114 kilometer lang. Het laatste stuk, bij Maasbracht kwam 2008 in gebruik. Voor corona kwamen ter hoogte van Lindenholt bijna 80.000 voertuigen per (werk-)dag over deze snelweg. Om Lindenholt leefbaar te houden is een enorme geluidswal aangelegd. Later (2006) kwam er ook nog dubbel zoab (zeer open asfalt beton). Achter deze geluidswal ligt ook de zogenaamde Duitse bocht. Menig bestuurde heeft zich hier verkeken op zijn stuurmanskunsten en kwam in het groen naast de weg terecht.

Foto 7

Na de slagboom rechtsaf de Smallesteeg op en ga vlak voor de volkstuintjes linksaf het Theo Blankenaauwpad op. Aan het einde een bruggetje over (foto 8) en linksaf tot de verkeerslichten.

Foto 8

Bij de verkeerslichten rechtsaf en oversteken. Volg dan het fiets-/voetpad onder het spoor door langs de Praxis (Streekpad). Steek bij de verkeerslichten de Van Rosenburgweg over en ga linksaf de parallelweg op. Zo loop je weer richting Nijmegen. Wanneer de watergang rechts stopt meteen rechtsaf een zandpad op omhoog naar de Teersdijk, linksaf en dan over deze Teersdijk langs het Tolhuisje (foto 9).

Foto 9

Nijmegen kreeg in 1838 van het Rijk toestemming tol te heffen op de doorgaande weg naar Grave en ’s Hertogenbosch, de Teersdijk. Bij het in 1839 gebouwde tolhuisje werd de tol geheven. Dit gebeurde tot 1908. De boomrijke Teersdijk volgen en op het einde linksaf en dan direct rechts bij de verkeerslichten oversteken. Dan linksaf en rechtsaf om de winkels en zwarte woontorens heen. Je komt weer bij de trappen van Winkelcentrum Dukenburg met busstation en bent terug bij het begin.

Tekst en foto’s: Peter Saras, Basisbron: struinbulletin, Frans Sijben

Kijk voor meer wandelingen via Google: struinbulletins Nijmegen

Meer op deze website: Klik hier voor meer wandelingen in Dukenburg

Bericht augustus 2021

menu