‘Wandelen door Nijmegen Noord’

‘De waarheid zet uit naarmate wij zelf groeien. Nooit achterhalen wij haar’.

Spreuk van Helle Haase te vinden in Nijmegen Noord.

Met een blik van nieuwsgierigheid struinen de Dukenburgers Anja en Christeljohn door de wijken van Nijmegen. Niet om de mooie paden te bewandelen, maar om te verwonderen over wat er op ons pad te ontdekken valt.

Deze keer in het noorden van Nijmegen de wijk Oosterhout. Op de Griftdijk stappen we bij de halte Terracottastraat uit de bus. De expeditie voert eerst naar het Romeins verleden van deze streek. We ontdekken het in de straatnamen en op verschillende plekken doet de huizenbouw ons aan een Romeins castellum denken. Ook de andere kant van de Griftdijk, Grote Boel, is een knipoog naar het verleden, maar dan naar het oude boerenland met zijn (heren)boerderijen (zie foto onder). Het is prille nieuwbouw. Hoewel in de schrijversbuurt citaten op de gevels staan, moet het verhaal van deze woonwijk nog op gang komen. We zijn verrast als we aan de rand van de wijk een drukbezet terras aantreffen. In een gigantische ‘schuur’ met veel glas zit een hypermodern restaurant.

Bij de ‘zoen en zoef’ van een basisschool ontmoeten we een beduusd jongetje.

 Met een snik in zijn stem: “Ik ging naar de wc en nu is iedereen in de gymzaal. Ik kan niet meer meedoen. Zullen we samen eens gaan kijken?” We lopen gedrieën naar de overkant van de straat. Christeljohn belt aan. Prompt verschijnt de juf. Opgelucht verwelkomt ze hem. Dit voorval brengt een persoonlijk verleden in herinnering. Anja weet nog heel goed hoe zij als kind alleen op het schoolplein achterbleef. Over het algemeen is het nogal stil in de wijk. Hier en daar een dertiger, hooguit vijftiger, verder zijn het vooral spelende kinderen die wat leven brengen. Een demente kat laat zich maar al te graag door hen aaien. Zijn bazin uit haar bezorgdheid, bang dat hij verdwaalt. Evenals Dukenburg is Oosterhout een slaapwijk. Maar in veel opzichten is dit stadsdeel het tegenovergestelde van Dukenburg. Geen echte hoogbouw te bekennen, evenmin zwerfafval. Zeer gevarieerde en kleurrijke architectuur en tot de verbeelding sprekende straatnamen.

Het vergelijken roept gesprekken op over de invloed van de tijdgeest op stadsontwikkeling. En het doet verlangen naar de groene oases van onze eigen stadsdeel Dukenburg, want alles is echt niet beter aan de andere kant van het kanaal of de Waal. We besluiten al wandelend het Dukenburgs groen aaneen te rijgen.

Bericht april 2022

In Dukenburg hebben Anja en Christeljohn twee wandelroutes gemaakt.

Voor de route beschrijving: klik hier

Nieuwbouw De Grote Boel

menu