‘Waalcrossing – Sunset March’

September 1944, 78 jaar geleden, werd Nijmegen bevrijd. We plaatsen deze maand enkele artikelen ter herinnering aan wat er allemaal speelde toen Nijmegen frontstad werd. In dit artikel de ‘Oversteek’ en de dagelijkse herdenking met de ‘Sunset March’.

Bij Operatie Market Garden werden luchtlandings- en grondtroepen ingezet. Een onderdeel was de Waalcrossing. Een aantal canvasbootjes van de 82nd Airborne Division maakte de oversteek. Bij de eerste oversteek bleven er 16 bootjes achter. Tijdens deze aanval sneuvelden 48 militairen, maar het doel werd wel bereikt.

Jaren later

De politiek bepaalde dat er een nieuwe brug moest komen. Na jaren van voorbereiding/uitvoering werd de brug in november 2013 opengesteld voor het verkeer. Al in 2009 had de brug de naam de Oversteek gekregen.

De Sunset March

Iedere avond vindt een bijzondere gebeurtenis plaats: de Sunset March.

Als eerbetoon aan de hier omgekomen geallieerde militairen lopen veteranen dagelijks deze mars.

  De brug bevindt zich op de plek waar tijdens de Operatie de oversteek is gemaakt. Als herinnering gaan bij zonsondergang 48 paar lichtmasten aan. In een traag marstempo loopt men de mars. Ter afsluiting wordt aan de noordzijde van de brug een eregroet gebracht. Een hommage aan hen die gestorven zijn. Ongeacht het weertype wordt op iedere dag van het jaar gelopen. De deelnemers komen uit alle delen van het land. Ook lopen er regelmatig buitenlandse veteranen en/of burgers mee. Tijdens de viering van het 75e jaar na de Operatie waren er maar liefst 7500 meelopers. De Sunset March staat op de Werelderfgoedlijst. De veteranen willen hiermee een zichtbare brug slaan naar alle militairen over de hele wereld die bijdragen aan vrede en vrijheid. Wilt u eens meelopen, klik dan hier voor de website

Over mij als veteraan van de dag

In 2016 las ik over de mars. Direct was mijn aandacht getrokken. Na het lezen dacht ik: “Die mars wil ik ook lopen.” En zo besloot ik om op 4 september 2016 voor het eerst deze mars – als veteraan van de dag – te lopen. Mijn in 2015 overleden echtgenote was zeer begaan met veteranen. De missies in 2006, 2007 en 2015 waren het die mij tot veteraan maakten.

De eerste Sunset March werd gelopen op 19 oktober 2014. Op 4 augustus 2022 vond de 2847ste ‘oversteek’ plaats. Het zou mooi zijn als u geïnspireerd raakt. Door uw deelname laat u zien dat u betrokken bent bij onze bevrijders en de veteranen die voor de vrijheid van ons land en andere landen vechten en/of gevochten hebben.

Tekst: ir. J.M.J.M. (Michel) Omtzigt, Kapitein der Genie BD 101GNBAT

Bericht september 2022

menu