‘Vrijwilliger worden bij het omgangshuis’

“Ik maak het mogelijk dat ouders in complexe scheidingssituaties, contact kunnen krijgen en/of houden met hun kind of kinderen, en dat ze niet naar de achtergrond verdwijnen”, vertelt Roelant.

Als vrijwilliger bij het Omgangshuis heb je te maken met mensen met verschillende emoties. Op zaterdagochtend of zaterdagmiddag bezoekt een ouder die geen contact (meer) heeft met zijn kind(eren) het Omgangshuis en ontmoet daar zijn of haar kind(eren) onder begeleiding van het Omgangshuis. Er zijn dan maximaal vijf gezinnen. Er is altijd een dagleider aanwezig en één of meerdere vrijwilligers om de omgang te begeleiden.

Het verhaal van Roelant

Ouder en kind komen in een hele onnatuurlijke situatie terecht wanneer ze het Omgangshuis bezoeken. Vaak ligt er een uitspraak van de rechter dat er omgang tussen ouder en kind moet zijn in het Omgangshuis, maar ouders komen altijd op vrijwillige basis. “Dan moet je best sterk in je schoenen staan”, vertelt Roelant, een betrokken vrijwilliger sinds de start van het Omgangshuis in 2022.

“Ik ben vrijwilliger, geen hulpverlener, dus ik moet kunnen signaleren en rapporteren aan de professional. Op zaterdag begeleid ik bijvoorbeeld een bezoekmoment tussen vader en dochter. Je bouwt een band op. Ik moet weten waar spanning vandaan komt en sta altijd aan. Uitspraken zoals ‘Ik mag jou thuis geen papa meer noemen’ laten je niet onberoerd. Ook vind ik het belangrijk dat de brengende ouder het vertrouwen heeft dat hun kind een prettig en veilig contact in het Omgangshuis heeft met de andere ouder. Ik stel mezelf de vraag: Heb ik het wel goed gedaan? Maar dan bedenk ik waarom ik dit met zoveel daadkracht doe. Hier kan ik heel veel betekenen voor mensen in een hele complexe situatie.”

Betekenis Sterker sociaal werk

Op de vraag ‘Wat betekent Sterker voor jou?” geeft Roelant duidelijk antwoord: Er is altijd ruimte om te delen waar je tegenaan loopt en bij de professional te toetsen wat je signaleert. Veel komt in nabespreking aan de orde. We kunnen altijd terugvallen op de professional voor begeleiding. Daarnaast worden vrijwilligers regelmatig getraind. Het contact met professionals en medevrijwilligers is altijd fantastisch. Je hebt echt het gevoel dat je dit als team doet.

“Het Omgangshuis is belangrijk. Medevrijwilligers drukken mij regelmatig op het hart: ‘Je bent hartstikke belangrijk! Kinderen zien je als een anker en je biedt veiligheid. Jij brengt het kind straks terug naar de ouder.’ En juist dat maakt dat ik bescheiden ben.”

Ook vrijwilliger worden? Wij weten dat jij het in je hebt en heten je van harte welkom. Aanmelden kan via: omgangshuis@sterker.nl

Bericht juli 2024

menu