‘Vrijheidsgesprekken in bibliotheek Mariënburg’

Stilstaan bij de betekenis van vrijheid, juist nu, is een goede uitdaging. Diverse ‘oud-Nijmegenaren van het jaar’ gaan hierover in gesprek in de bibliotheek Mariënburg. In deze gesprekken, onder leiding van oud-journalist Rob Jaspers, passeert uiteraard ook de dramatische oorlog in de Oekraïne. In het eerstvolgende gesprek, met Bas Bloem en Rhea Khoeblal staat men ook stil bij het leven met beperkingen. Hoe vrij kun je je met een ziekte of een handicap in onze samenleving vooruitkomen? Hoe verbind je vrijheid met je leven, met je werk?

Bas Bloem is hoogleraar Neurologie en oprichter van het Parkinson Centrum Nijmegen. Hij is een zorgvernieuwer die mensen met hersenziektes met zorg op maat nieuwe kansen biedt met hun handicap. Rhea Khoeblal studeerde af in Ontwikkelingsstudies. Zij leeft met ernstige lichamelijke beperkingen, maar manifesteert zich toch nadrukkelijk op straat in Nijmegen. Onder meer met haar muziek op piano’s in de publieke ruimte.

Martijn van Koolwijk draagt deze middag een column voor. Koolwijk werkt als sociaalpsychiatrisch begeleider en schrijft columns en essays over mens, maatschappij en de GGZ.

De Vrijheidsgesprekken zijn een initiatief van het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid. Inspiratie voor de gesprekken wordt ook gevonden bij de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 benoemde: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Godsdienst, Vrijwaring van Gebrek en Vrijwaring van Vrees.

Zondagmiddag 10 april 2022, van 14.30 tot 15.30 uur is het eerstvolgende gesprek.

Bibliotheek Mariënburg, Mariënburg 29 Nijmegen.

Er volgt nog een gesprek op zondag 1 mei. Dan praten Hendrik-Jan Derksen en Linda van Aken over vrijheid. Derksen, van huis uit jongerenwerker, richtte ‘Welcome in Nijmegen’ op om vluchtelingen te ondersteunen en is actief voor ‘Iedereen Telt’. Van Aken leidt de Vincentius Vereniging, een grote vrijwilligersorganisatie die werkt aan het verzachten van armoede en eenzaamheid en mensen stimuleert meer te bewegen en gezonder te leven.

Jolan van Zanten verzorgt een muzikaal intermezzo. Deze Nijmeegse rapper laat zien dat leven met een beperking geen beperking hoeft te zijn.

Zelfde locatie, zelfde tijden

Bericht april 2022

menu