‘Voortgang werkzaamheden Meijhorst-maisonnettes’

Eind januari was het eindelijk zover, bewoners konden de kleurrijke brochure in ontvangst over de komende werkzaamheden en ervaren hoe hun maisonnettes er straks uitzien.

Deze informatiemap was begin december al aangekondigd maar net als de beloofde start van de werkzaamheden in 2022 achtervolgt het ‘vertragingsspook’ de woningcorporatie. Veel is er al gesproken over het jarenlang uitstellen van deze werkzaamheden en het eventueel slopen en herbouwen van dit deel van Meijhorst. Ook al is er voor alles een reden en is alles uit te leggen, voor de bewoners is het al jaren geen pretje. In november had de bewonerscommissie de plannen al bekeken en besproken op het Talis-kantoor aan de Boekweitweg. Vooral de uitleg van de architect en de schetsen hoe de woonblokken eruit komen te zien waren positief ontvangen. Het is niet alleen de uitstraling die veel beter oogt, er zitten doordachte zaken in om bijvoorbeeld de trappenhuizen schoner en veiliger te maken.

De werkzaamheden in huis hadden we al kunnen bekijken in de modelwoning waar de redactie in november op bezoek was. Zo krijgen alle vertrekken nieuwe geïsoleerde panelen onder de ramen, worden alle draaibare ramen die nu een stalen frame hebben vernieuwd en belooft men dat de deuren tochtvrij worden gemaakt. De ventilatie wordt aangepakt met onder andere betere dakventilatoren. Men gaat schimmel verwijderen. Het houtwerk wordt gerepareerd en geschilderd. In de tweede week van februari werd de 70-grens bereikt.

Luxe uitstraling

De schetsen van de architect geven wel een positief beeld.

  Vooral de trappenhuizen en de kleine oversteek bij het dak vallen op. De gevels van de trappenhuizen krijgen meer glas, dus doorzicht, wat ongewenste praktijken zichtbaar gaat maken. Voorbeelden zijn de maisonnettes in Malvert en Lankforst. Er komt een video-deurbelsysteem. Hier moeten de bewoners wel toestemming voor geven. Ook is te zien dat de brievenbussen buiten de trappenhuizen komen. Goed in het zicht, zodat bij de vervuiling die er nu nog is de veroorzaker zichtbaar wordt. Zo komen we ook op het sociale aspect van dit project.

 Sociaal

Zoals bij veel van dit soort grote complexen met woningen in de sociale woningverhuur moet er ook aandacht komen voor de leefomgeving Links en rechts is daar al een en ander over besproken, maar in de brochure missen we dat toch. Achterin de brochure worden de bewonersbegeleider, uitvoerder, technisch beheerder en wijkbeheerder voorgesteld, maar we missen hier de sociale kant. Bij vergelijkbare projecten is de welzijnsorganisatie Bindkracht10 al vanaf het begin meegenomen.

Volgorde werkzaamheden

Het werk begint bij de maisonnette aan de 23e straat die het dichtst bij Aldenhof ligt. Inmiddels zijn de hekken geplaatst voor de bouwketen en materiaal opslag. In mei (toch weer ’n maandje later als voorspeld) gaan de werkzaamheden aan de maisonnettes zelfs starten, gemeld wordt dat er aan twee woonblokken tegelijk gewerkt gaat worden. Als laatste komt het woonblok aan de 21e straat aan de beurt. In de zomer 2024 hoopt men de werkzaamheden af te ronden.

 

Wordt vervolgd.

Bericht april 2023

menu