‘Voor elk kind is hier een plek’

 

De Nutsschool in Lankforst, een school in het hart van de wijk.

In een serie beschrijft de Dukenburger alle basisscholen in Dukenburg. Dat gebeurt door middel van interviews met de schoolleiding en (zo mogelijk) een leerkracht. In dit nummer staat De Nutsschool in Lankforst centraal. Een gesprek met directeur Ricky van der Horst. De Nutsschool is ook de school met een kinderparlement. Klik hier voor: “Er wordt echt naar je geluisterd”. In dit artikel gaat het over het onderwijs op school.

Als je voor het eerst de school bezoekt kom je aan op een ruime speelplaats met veel licht. Misschien merk je het niet direct als je de weg volgt van buslijn 6 door Lankforst. Maar als je even stil staat bij de twee bochten halverwege zie je de centrale plek van de school in de wijk. De school wil echter méér zijn dan dat. Niet voor niets komt directeur Ricky met de hartenkreet: “Er moet hier altijd een plek zijn voor elk kind dat hier woont.”

Algemeen openbaar onderwijs

Een vraag vooraf: wat is een Nutsschool?

Ricky: “Nutsscholen zijn scholen met een bijzonder neutraal karakter.

  Het is eigenlijk een openbare school waarvan het beleid in handen is van een eigen (school)bestuur. Onze school valt onder het bestuur van Conexus. In de negentiende eeuw kwam er een belangrijke wetswijziging die aan ’t Nut – zoals we in de praktijk zeggen – te danken was: de overheid zou zorgen dat algemeen openbaar onderwijs voortaan voor iedereen toegankelijk werd. Dat geldt nog steeds.”

Verbinding

Wat onderscheidt jullie als school?

 Ricky: “Onze school staat in een wijk met veel verschillende religies, achtergronden en culturen. Deze diversiteit vormt in ons dagelijks werk altijd een leidraad. Dat betekent dat we ons verbinden met de wijk door de school zo toegankelijk mogelijk te houden. We gaan (weer) op huisbezoek bij leerlingen van groepen 1 en 2. Een ouder komt uit zichzelf niet zomaar de school in. De schoolwebsite of andere info over de school is niet voor iedereen even toegankelijk. Dan helpt praten in een vertrouwde omgeving veel: de drempel wordt een stuk lager.”

Structuur

Ricky is trots op wat het team binnen de school heeft kunnen bereiken: “Op een rustige manier geven we duidelijk structuur aan leerlingen. Dat doen we in jaargroepen. Binnen elke jaargroep zijn drie verschillende niveaugroepen. Elke leerling komt bij een groep die bij zijn of haar niveau past. De leerstof wordt aangeboden volgens een duidelijk leerplan. Leerlingen worden wel uitgedaagd tot zelfstandigheid. Voor bepaalde vakgebieden wordt viermaal per jaar onderwijs in thema’s aangeboden. Ook zijn er vakleerkrachten voor specifieke terreinen, zoals handvaardigheid en muziek. Sport/beweging wordt verzorgd door de adjunct-directeur samen met een ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) student.”

Leerplein

Naast onderwijs in groepen krijgen leerlingen de kans zich zelfstandig te ontwikkelen op het leerplein. Ricky: “Dat leerplein bestaat uit twee ruimtes. Eén ruimte is gereserveerd voor zelfstandig werken. Daar is een bibliotheek en staan ook computers om dingen uit te zoeken. De tweede ruimte wordt gebruikt voor presentaties door leerlingen of het verwerken van opdrachten. Daarnaast wordt Snappet gebruikt. Dat is een digitaal programma dat gedifferentieerd – op verschillende niveaus – onder andere rekenen en taal aanbiedt.”

Opvallend bij het interview december 2020 over het kinderparlement konden leerlingen het Snappetprogramma heel duidelijk uitleggen.

Talenten en diversiteit

Ricky vervolgt: “Op deze manieren willen we zo goed mogelijk tegemoetkomen aan de verschillende talenten van leerlingen en de grote diversiteit hier. En wat talenten betreft: die hebben we! Onlangs bijvoorbeeld wonnen onze leerlingen een prijs voor het maken van een kunstwerk van afval in Winkelcentrum Dukenburg,” zo meldt ze vol trots.

Corona

Ricky “Natuurlijk zijn we zeer alert op corona. Alle regelingen zijn voor ouders niet gemakkelijk te volgen. Dus er zijn veel vragen. Maar alle informatie hierover is na te lezen op de website GGD voor scholen.”

Bericht mei 2021

menu