Vertelt huisarts Iris Venderbosch. Iris komt uit de Achterhoek. Na afronding van haar studie medicijnen is ze docent geweest op de basisopleiding geneeskunde in het Radboud UMC. Daarna werkte ze een tijdje in de gehandicaptenzorg. Uiteindelijk koos Iris voor het beroep van huisarts.
Dat is ze inmiddels ruim vijf jaar, deels in gezondheidscentrum de Schakel. Samen met collega Hanneke Nabuurs runt Iris sinds 1 januari 2022 daar de praktijk. Ze zet zich actief in om mensen informatie te geven die het financieel niet zo breed hebben. Hoe is ze daartoe gekomen? Iris geeft aan dat ze merkte dat bij veel mensen met medische klachten er vaak meer aan de hand is, vaak zijn het financiële problemen. “De zorgverzekering was altijd al een moeilijke kostenpost voor veel Dukenburgers. En het is nog veel erger geworden door de stijgende energieprijzen. Mensen praten daar niet gemakkelijk over. Zeker in een stadsdeel als Dukenburg is er een serieus probleem.”
Iris nam het initiatief om informatie te verzamelen over alle mogelijkheden en regelingen die er zijn om mensen die moeilijk rond kunnen komen te helpen. Het overzicht dat daaruit voortkwam, verspreidt ze zoveel mogelijk onder hulpverleners die actief zijn in het sociaal domein. Het is inmiddels ook te vinden op de website van de Dukenburger onder Oog voor elkaar. Of klik hier Ze is ook veel van deze mensen gaan opzoeken en ermee in gesprek gegaan. Binnenkort volgt er nog een gesprek met financiële experts van welzijnsorganisatie Bindkracht10. “Ik wil de gezichten van andere hulpverleners leren kennen. Nauwere samenwerking tussen huisartsen en andere mensen in het sociaal domein kan zeker meerwaarde hebben”, geeft Iris aan.
De drempel om uit te komen voor geldproblemen is voor veel mensen erg hoog, vindt ze: “Ze stappen niet zomaar naar Stip. Daar hangt toch een zeker stigma aan. Een huisartsenpraktijk is dan vaak laagdrempeliger.” Het idee is dat er veel meer mensen problemen hebben dan we vaak zien. Samen met haar collega-huisartsen werkt Iris eraan om manieren te vinden waardoor mensen er gemakkelijk over praten. Bij de laatste griepvaccinaties in Sporthal Meijhorst stonden bijvoorbeeld ook mensen van welzijnsorganisatie Bindkracht10 bij de uitgang. Om mensen die de prik hadden gehaald te vragen of ze al energietoeslag hadden aangevraagd.
Ook zijn er plannen om op de begane grond van de Schakel een koffiehoek te realiseren. Bedoeld als plek waar bewoners gemakkelijker met elkaar en met hulpverleners in gesprekgaan. “Want voor armoede hoef je je niet te schamen.”
Iris heeft al veel reacties gehad op haar inventarisatie van mogelijkheden om mensen een handje te helpen. Ze denkt nog na over mogelijkheden om het document dat er nu is actueel te houden. Het is haar door alle contacten die ze gemaakt heeft opgevallen dat er veel vrijwilligers en beroepskrachten zijn die zich inzetten voor deze problematiek. “Maar het kan zeker efficiënter door beter samen te werken”, denkt ze.
Bericht februari 2023