‘Vierdaagse van Marbella’

Het voorjaar is weer begonnen. Na een periode van weinig licht en kou, is het weer heerlijk eropuit te trekken met de fiets of wandelend. Johan en Ineke Dorst vertellen over de Vierdaagse van Marbella.

Het is nu tijd om te trainen voor de verschillende wandelmarsen die in Nijmegen en omgeving plaatsvinden. Maar het hoogtepunt voor wandelend Nijmegen en Nederland is de Vierdaagse. De editie van 2023 is weer uitverkocht, het maximale aantal deelnemers van 47 duizend was snel bereikt.

De andere vierdaagse

Het alternatief voor vier dagen wandelen in Nijmegen vindt plaats in het zonnige zuiden van Spanje, in Marbella. Het grootste wandelevenement van het land. In dit deel van Spanje zijn veel overwinteraars uit Nederland, onder wie ook mensen uit Nijmegen. Een van deze Nijmegenaren kwam met het idee een wandeltocht te organiseren naar voorbeeld van de Nijmeegse Vierdaagse. De plaatselijke VVV zag mogelijkheden voor Marbella met extra toeristen en promotie voor de stad. Dit jaar is het de twaalfde editie van het wandelfestijn. Elk jaar neemt het aantal deelnemers toe. In 2022 waren meer dan 2000 personen uit 31 landen ingeschreven om 10, 20 of 30 kilometer te wandelen door het prachtige gebied aan de Costa del Sol. Zo ook Johan Dorst met zijn vrouw Ineke. De editie van 2022 was voor hen de eerste deelname. Johan heeft de Vierdaagse van Nijmegen reeds twaalfmaal gelopen. Er was altijd wel een reden: eerst lopen met zijn dochter en nu ook met de kleindochter. Ineke is een actieve wandelaar, maar de vier dagen in Nijmegen heeft zij niet gelopen. De afstanden en massaliteit weerhielden haar hiervan. Het idee voor de vierdaagse in Marbella kwam van de buurman en Ineke werd door klanten van het reisbureau op het idee gebracht. De buren zeiden ook te willen gaan en daarmee werd het een wandelclubje van zes personen dat bestond uit Johan, Ineke en de buren Teun, Liesbeth, Anneke en Marjon, de laatste een vriendin uit Noord-Holland.

  Het lopen van deze tocht is een combinatie van actief zijn, maar het vakantiegevoel is ook aanwezig. Qua sfeer is dit de Nijmeegse Vierdaagse in het klein, maar wel goed. Elke dag wordt een ander parcours van 20 of 30 kilometer gelopen. Johan en zijn medelopers liepen dagelijks 20 kilometer in een mooie en uitnodigende omgeving, maar wel heuvelachtig.

Een etappe gaat aan het eind zelfs over het strand. Omdat alles een stuk minder prestatief is heb je de tijd alles goed in je op te nemen. Dagelijks wordt gestart en gefinisht op de Plaza del Mar. Onderweg zijn twee rustplaatsen met voldoende water. Onderweg worden flesjes water en fruit uitgedeeld. EHBO-verzorgingsposten zijn niet aanwezig. Net als in Nijmegen op de Via Gladiola worden de lopers op de laatste dag hier ook onthaald, maar dan op de Via Gladiolo aan de boulevard, inclusief een gladiool en medaille. In de avond zorgen kraampjes en muziek voor een gevoel van vierdaagsefeesten in het klein.

Niet alleen vierdaagse

 De bergen trekken en de bergsport is favoriet bij Johan. Hij maakt dan ook graag wandeltochten door de bergen, lopend van hut naar hut. Een voorbeeld hiervan is een tocht van München naar Venetië over de Alpen, de eerste tocht na zijn emeritaat in 2018. Nog elk jaar gaat hij met vrienden wandelen in de bergen. Een andere afgelegde wandeltocht is de beklimming van de Kilimanjaro in Tanzania.

Samen met Ineke zijn inmiddels verschillende langeafstandstochten gemaakt. Het Pieterpad is er een van, maar ook de ‘Dutch Mountain Trail’, een tocht van ruim 100 kilometer met 2000 hoogtemeters in Zuid-Limburg. Ook is door hen het langste natuurpad van Nederland gelopen. Een tocht van Delfzijl in Groningen naar Goirle in Noord-Brabant, over een afstand van 450 kilometer, afgelegd in dagelijkse etappes.

Op het lijstje…

Inmiddels hebben ze de 2023 vierdaagse van Mallorca, van 18 tot en met 21 april gelopen Voor komend jaar staat in februari een tocht in Costa Rica van Coast to Coast over een afstand van 280 kilometer tussen de Caribische Zee en de Grote Oceaan op het lijstje. Als fervente wandelaars kijken Johan en Ineke ook hier naar uit.

Bericht mei 2023

menu