‘Vier keer per week tijd voor een praatje’

Veel mensen overkomt het, door het wegvallen van directe familie, geen werk meer hebben of anders, dreigt eenzaamheid. Bij de ‘Vincentius Vereniging Nijmegen’ in Meijhorst is er vier keer per week een plek om in contact te komen met anderen, om een praatje te maken. Daarnaast komt het volgende gebeuren er alweer aan. Door de komende winter(s) met de hoge stookkosten zullen velen mogelijkheden zoeken om thuis de kachel korte of langere tijd uit te zetten. Ook dan zijn mensen die behoefte hebben aan een (warme) plek en een praatje welkom. De komende wintermaanden zal dit één van de warme plekken en ontmoetingsplekken in Dukenburg zijn. Klik hier voor tijden en locaties.

Vestiging in Dukenburg

 De Vincentius Vereniging in Meijhorst geeft die mogelijkheid, zo vertelt Henk Platenburg die samen met zijn vaste hulp Sandra Langeraar de vestiging van Vincentius op Meijhorst 14-00 runt. De bijna tachtigjarige Henk woont al langer in Meijhorst, de laatste elf jaar in de Meiberg. Ongeveer vijf á zes jaar terug is hij bij de Vincentius Vereniging Nijmegen begonnen in de vestiging aan De Voorstenkamp, een enkele keer was hij te vinden in de hoofdvestiging in de Horstacker.

Toen anderhalf jaar geleden, na de corona-tijd, ook in Dukenburg en zelfs in Meijhorst een vestiging zou komen werd Henk gevraagd deze te runnen. Dit was precies in het straatje van Henk en natuurlijk wilde hij dat.   

Soep en altijd koffie

Henk startte met twee openingsmomenten, op de woensdagmiddagen van 13.00 tot 15.00 uur met een spelletjesmiddag en op de vrijdagen van 11.00 tot 13.00 uur met (verse)soep en wat extra’s. De spelletjes middagen werden vaak praatmiddagen, Sandra valt hier meteen bij met “Kwebbelmiddagen hoor.” Gezelligheid troef dus… De behoefte is er groot genoeg voor want gemiddeld zijn er vijftien tot twintig personen. De sfeer is altijd goed, Henk waakt er wel voor dat dit zo blijft. Hij kent de mensen in Dukenburg en zal met vriendelijke hand dit sturen. Verder blijft iedereen welkom.

  Sinds een paar maanden is ook de weggeefwinkel in hetzelfde pand gevestigd. Twee middagen in de week is de winkel geopend, dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Op deze momenten is iedereen ook in de ruimte van Vincentius welkom. Hierdoor is er vier keer per week tijd voor een praatje en kopje thee of koffie. Voor de soep en koffie wordt geen geld gevraagd maar er staat wel een potje op tafel waar iedereen vrijblijvend wat geld in mag doen.

Maaltijden

Elke vrijdag komen er veertig maaltijden die in de vestiging Horstacker zijn bereid naar Meijhorst. Voor 2,50 euro kan men die afhalen tussen 11.00 en 13.00 uur. Op is op. Tot maximaal vier maaltijden kan men op vrijdag kopen. Toen de redacteur op de koffie was had men de keus uit: rijst met sperziebonen en rundvlees, macaroni met groente en een vleestwist, witlof met gebraden aardappeltjes en varkensvlees en bloemkool met gehakt en aardappeltjes.

Loop eens binnen

 Nieuwe mensen zijn van harte welkom vertelt Henk. Maar soms is de drempel toch wat hoog. Henk is blij dat Harm Jan van der Veen vanuit de contacten in de werkgroep ‘Ontmoeten’ regelmatig nieuwe mensen binnenbrengt. Laatst nog met de week van de ontmoeting legt hij uit.

Ook voor doorstroommogelijkheden naar een normale baan kan de Vincentius Vereniging helpen. Henk vertelt vol trots over de Poolse Izabella die lekkere soep maakte in Meijhorst, en die nu in de keuken van Horstacker werkt. Deze keuken is onderdeel van het leer-werkbedrijf van Vincentius en zo kan Izabella straks doorstromen naar een normale baan.

Het afscheid was met een: “Als je elkaar wilt verstaan ben je overal welkom.” We gaan zeker nog een keer koffiedrinken.

Je vindt de ontmoetingsruimte met Henk op Meijhorst 14-00 onder flat Schuijlenburch.

Meer informatie Vincentius Vereniging Nijmegen. Telefoon 024-844 00 95. WhatsApp 0031 6 2466 3330. Mail info@vincentiusnijmegen.nl.

Bericht december 2022

menu