‘Verrassingspakket met boeken bij de Afhaalbieb’

Leden van de Bibliotheek Gelderland Zuid kunnen nu ook fysieke boeken lenen via de ‘Afhaalbieb’. Via de website www.obgz.nl/afhaalbieb kunnen ze een boekenpakket met vijf boeken aanvragen. Dit ‘verrassingspakket’ kan worden opgehaald bij een van de elf bibliotheken die zijn ingericht als Afhaalbieb.

De Afhaalbieb is bedoeld voor lezers van alle leeftijden die ook graag fysieke biebboeken willen lezen nu de bibliotheken gesloten zijn.

 

Directeur-bestuurder Bert Hogemans legt uit: “We stellen een verrassingspakket samen op basis van leeftijd en voorkeur qua genre. Onze leden mogen meerdere pakketten aanvragen, met een maximum van vijftien boeken tegelijkertijd. We hopen hiermee tegemoet te komen aan de grote vraag naar fysieke boeken.” De boeken worden door een medewerker van de bibliotheek op de bibliotheekpas gezet. Het bibliotheeksysteem zorgt ervoor dat de klant alleen boeken ontvangt die hij of zij niet eerder heeft geleend. Het pakket wordt klaargezet in een Afhaalbieb naar keuze. Daarbij worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen. Mensen die niet naar de Afhaalbieb kunnen komen, krijgen op afspraak de materialen thuisbezorgd.

De Afhaalbieb is beschikbaar in elf vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid: De Mariënburg, Zwanenveld, Muntweg, Beuningen, Malden, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Elst, Zetten, Bemmel en Huissen. Leden kunnen op de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid (www.obgz.nl/afhaalbieb) een formulier invullen en kiezen voor een vestiging. Wie dit lastig vindt, kan terecht bij de Klantenservice via telefoonnummer (024) 327 49 11. Uitgelezen? De boeken kunnen weer bij een van de Afhaalbiebs worden ingeleverd, indien mogelijk via de brievenbus. Leden mogen de boeken tot uiterlijk een week na heropening van de bibliotheken thuis houden.

Waarom kan ik niet gewoon reserveren?

Helaas is het momenteel niet mogelijk om materialen te reserveren uit de collectie van de bibliotheek. Deze collectie bestaat uit een half miljoen items en is verdeeld over 26 vestigingen in zes gemeenten. Dit betekent dat gereserveerde materialen vaak vanuit een andere vestiging moeten komen. Op dit moment vindt er geen transport plaats om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Geen lid, maar toch biebboeken lezen?

Ben je nog geen lid maar wil je toch graag een verrassingspakket ontvangen? Tot 18 jaar is een lidmaatschap van de bibliotheek gratis. Jongeren tussen de 18 en 21 jaar betalen 24,70 euro per jaar en volwassenen 60,15 euro. Hogemans: “In deze coronatijd hebben al veel mensen een digital-only abonnement voor 42 euro afgesloten om e-books te kunnen lezen. Voor anderhalve euro per maand extra kun je ook fysieke boeken lenen bij de Afhaalbieb.” Ondertussen kunnen alle bibliotheekleden gratis gebruik (blijven) maken van de ruime collectie luisterboeken en e-books via www.obgz.nl/e-books.

Bericht april 2020

menu