Winkelcentrum Dukenburg wordt compleet vernieuwd. Het naar binnen gerichte complex opent zich naar de wijk door winkels en horeca aan de buitenzijde. Er komen meer dan 500 nieuwe appartementen. En het wordt groener. Paul van Doorn projectleider: “We hebben bewoners nodig voor de oplossingen”. Voor informatie en inschrijven nieuwsbrief ga naar: www.centrumdukenburg.nl contactadres: info@centrumdukenburg.nl

In september 2020 publiceerde de gemeente het Ambitiedocument Winkelcentrum Dukenburg. Daarin concludeerde ze: “Winkelcentrum Dukenburg is een kansrijke locatie voor een mooie en succesvolle transformatie. (…) We zetten in op een toekomstbestendig winkelcentrum. Het versterken van de levendigheid en onderscheidend winkelaanbod is hierbij van belang. (…) Het winkelcentrum kan een hart voor de wijk worden. Een plek die ook dient als ontmoetingsruimte voor bewoners. (…) Het winkelcentrum zou qua uitstraling beter kunnen. Heldere entrees en een open uitstraling hoort hierbij. De transformatie van het winkelcentrum biedt ook kansen om in te zetten op een aantrekkelijk woonomgeving met betaalbare woningen. (…) En het winkelcentrum is kansrijk om in te zetten op een groen en duurzaam gebied waar ruimte is voor duurzame mobiliteit. Bij de transformatie kan daarnaast worden aangespoord om ook het al bestaande winkelbestand energieneutraal te maken.”

De vernieuwing in en rond het winkelcentrum is een gezamenlijk project van de gemeente Nijmegen, de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren Winkelcentrum Dukenburg, Giesbers Ontwikkelen en Bouwen en BPD-bouwfondsgebiedsontwikkeling.
Nu in zichzelf gekeerd
Paul van Doorn van Giesbers uit Wijchen is al vijf jaar betrokken. In maart 2021 beschreef hij in de Dukenburger de situatie: “Het is een winkelcentrum dat in zichzelf gekeerd is. Als je het station uitloopt, weet je niet waar je naartoe moet. Er is geen duidelijke ingang. Het winkelcentrum is vanuit de auto benaderd. Er is een autogarage. Van daaruit ga je naar de winkels. De buitenkant is ontworpen om goed te bevoorraden. Vanuit de wijk is moeilijk de weg vinden.” De afgelopen vijf jaar is besteed aan het opstellen en uitwerken van plannen. Belangrijk onderdeel was de financiering. Het Rijk en de provincie Gelderland hebben forse subsidies toegezegd. Omdat men ook station Dukenburg en omgeving wil aanpakken, zijn ook de Provincie Gelderland, NS en ProRail betrokken.
Plannen zijn bekend
Inmiddels zijn de plannen bekend. De opvallendste zijn: de sloop van een deel van het winkelcentrum (grofweg tussen MediaMarkt en Sporthuis Staal). De bouw van ruim 500 appartementen, waaronder een woontoren op de plek van de oude C&A. Een nieuwe bibliotheek onder deze woontoren. Een tweede supermarkt op de plek van de huidige bibliotheek. Winkels en horeca aan de buitenkant van het winkelcentrum. Geen doorgaand autoverkeer meer langs het winkelcentrum. Eén in plaats van vier in- en uitgangen van de parkeergarage. Drie in plaats van tien ingangen voor voetgangers. Veel meer groen rond en op het winkelcentrum. Eén groot plein voor de nieuwe bibliotheek met ruimte voor ontmoeten en horeca die overgaat in het plein bij het spoor- en busstation. De meeste trappen en hellingbanen naar het station verdwijnen, behoudens de opgang met trappen aan de westzijde bij de liften. Eén grote fietsenstalling bij deze ingang, waardoor de bestaande stalling verderop langs het spoor (80e straat) kan verdwijnen.
Veel belangstelling burgers

Op 12 februari 2025 was er een informatiebijeenkomst voor de bewoners. 231 mensen kwamen hierop af. Klik hier voor verslag bewonersavond. Paul van Doorn van Giesbers was er ook bij. “We zijn heel erg blij met deze opkomst”, zegt hij. “Het leeft op een goede manier Het in zichzelf gekeerde van het winkelcentrum moet veranderen in een naar de wijk toe gekeerd winkelcentrum. Dat doen we onder andere door vergroening. Er komen winkels en horeca buitenom. De toegankelijkheid met de auto handhaven we. Het wordt een aantrekkelijk verblijfsgebied, waar het ook prettig wonen is.”
B&W van Nijmeegse wil veel woningen bouwen
Nijmegen moet veel woningen bouwen. Dat doet ze het liefst bij knooppunten van openbaar vervoer. Van Doorn: “Het Dukenburgse busstation is in grootte het tweede van Nijmegen.” Ook het treinstation is belangrijk. Hier stoppen acht treinen per uur. “Dit station is al jaren een van de minst gewaardeerde treinstations”, vervolgt hij. “Dat komt vooral door het gevoel van onveiligheid, meestal op de rustige momenten. Daarom gaan veel ingangen weg.”
Plussen en minnen
De gemaakt keuzes zorgen voor plussen en minnen. Van Doorn geeft een voorbeeld: “De bevoorrading van Albert Heijn en de nieuwe supermarkt gaat straks langs het spoor en achterkant en volgt dezelfde route terug. Daardoor halen we vrachtauto’s uit de wijk. Het nadeel is dat auto’s niet zomaar meer langs het winkelcentrum de wijk in kunnen rijden.” De keuze voor de plek van de enige in- en uitgang van de parkeergarage betekent dat veel meer auto’s de fietsroute bij het oude politiebureau moeten kruisen. Daarvoor wordt naar een goede oplossing gezocht.
Verblijfskwaliteit verbeteren
Gemeente, vereniging van eigenaren en beide betrokken ontwikkelaars beseffen dat ze niet alles zelf moeten en kunnen verzinnen. Van Doorn: “We willen de verblijfskwaliteit voor winkelend publiek én bewoners verbeteren. We hebben bewoners dan ook nodig voor de juiste oplossingen. Voor woonwensen is er een verschil tussen jongeren en ouderen. Hoe maken we het aantrekkelijk? Hoe maken we een passend alternatief?”
Hieronder een aantal ‘uitlegkaarten’ van de bewonersavond.




Bericht maart 2025