‘Verkeersles op school De Aldenhove’

Streetwise heet het schoolproject van de ANWB. Met dit project waarmee men al jaren de basisscholen afgaat worden leerlingen meer bewust gemaakt van de gevaren in het verkeer. Op donderdagmorgen 12 november 2020 kwamen ANWB-vrijwilligers naar de Aldenhove in Aldenhof.

De onderbouw ging binnen, in de speelzaal en gymzaal, aan de slag. Er werd geoefend op het herkennen van verkeersgeluiden, veilig oversteken, en het gebruik van de autogordel in combinatie met het kinderzitje. De kinderen van de bovenbouw gingen naar buiten. Ze konden in de praktijk ervaren hoelang de remweg van een auto wel is. De kinderen zette pionnen op straat waar ze dachten dat de auto stil zou staan, daarna werd er met de auto een remproef gedaan waar ze zelf op de bijrijdersstoel zaten en konden remmen. En oh, wat een schrik als ze zagen hoeveel langer die remweg was… Tegelijk konden ze ervaren hoe stil een elektrische auto was, je hoort hem niet aankomen!

  Andere groepen moesten al fietsend een circuit op het schoolplein afleggen. En een tweede rondje met een zware rugzak op. Echt oefenen voor hun tocht straks naar de middelbare school. Waarbij ook de gevaren van het gebruik van mobieltjes en het fietsen in groepen in het verkeer aandacht kregen. Het laatst werd en met onder andere speciale brillen een hindernis parcours gelopen alsof je onder invloed van drank en drugs zou zijn.

De ‘Streetwise’ dag is zeker leerzaam project, je wensen dat het vaker ingezet kon worden. Enkele jaren geleden was de redactie erbij toen de ANWB met dit project bij de school De Meiboom lesgaf, gezien het steeds drukker wordende verkeer zou meer structuur wenselijk zijn.

De invloed van drank en drugs ervaren.

Bericht november 2020

menu