Verhalen van vijftien kunstenaars. Op zaterdag 5 april gaat Verhaal aan de Waal in première bij Lindenberg Aldenhof. Verhaal aan de Waal, geproduceerd door Bureau Wijland, is een multidisciplinair spiegelpaleis van verhalen van vijftien kunstenaars (acteurs, musici, schrijvers en beeldende kunstenaars) die als nieuwkomers Nijmegenaren zijn geworden. Met de opdracht: “Hoe zag je de Waal en de stad aan de Waal voor het eerst?” delen zij hun eerste indrukken van Nijmegen, de omgeving en haar medeburgers. Met Verhaal aan de Waal wil producent Bureau Wijland een kunstzinnig compliment geven aan Nijmegen en haar inwoners, die diversiteit en inclusie als vanzelfsprekend omarmen.

Toeren door Nijmegen
Na de première toert de voorstelling een week door Nijmegen, om weer eindigen bij Lindenberg Cultuurhuis – maar dan locatie Centrum. De voorstelling is steeds om 20.00 uur te zien bij:
Zaterdag 5 april: première Lindenberg Aldenhof
Zondag 6 april: Lutherse Kerk in Nijmegen-Oost
Maandag 7 april: Ontmoetingskerk Meijhorst
Dinsdag 8 april: Wijkcentrum De Biezantijn, Waterkwartier
Woensdag 9 april: Wijkcentrum Hatert
Donderdag 10 april: Wijkcentrum theater De Klif
Zaterdag 12 april: afsluiting Lindenberg Theater, Steigerzaal
Tickets kosten 10 euro en zijn te koop via www.bureauwijland.nl en www.delindenberg.com
Wat gebeurt er als tien kunstenaars, afkomstig uit verschillende delen van de wereld, hun eerste indrukken van Nijmegen delen? Het resultaat is Verhaal aan de Waal, een multidisciplinaire voorstelling waarin acteurs, musici, schrijvers en beeldend kunstenaars hun ervaringen vertalen naar kunst. Dit unieke project biedt een artistieke blik op de stad aan de Waal, door de ogen van nieuwkomers die inmiddels Nijmegenaren zijn geworden.
In Verhaal aan de Waal reflecteren de makers op hun eerste ontmoeting met de stad en de rivier. Hoe zagen zij Nijmegen voor het eerst? Welke vergelijkingen maken zij met rivieren en steden uit hun land van herkomst? Dit spiegelpaleis van verhalen nodigt het publiek uit tot interactie en dialoog. De voorstelling biedt ruimte voor diepgaande gesprekken over de waarde van een gedeelde stad én een gedeelde toekomst.
Dionique zingt en danst haar lied over de bruggen die zij over stak om vanuit China als baby uiteindelijk in Nijmegen te landen.
Lillia heeft op video vastgelegd hoe zwemmen in een ijskoude Waal haar van de stress bevrijdde, nadat ze was gevlucht voor de oorlog in haar land.
Murset bezingt hoe ze afscheid moest nemen van haar liefje in Turkije, maar daarna al snel met haar hoofd in een roze wolk verkeerde door een jongeman die ze in Nijmegen tegen het lijf liep.
Shohreh werkt aan een kunstwerk van klei waarin voor haar overbekende bruggen te herkennen zijn, waarvan er één de Waal overspant.
Mariska Petrovic haar lied gaat over haar vader, die lang geleden al naar Nederland kwam om hier aan het werk te gaan en het hart van haar moeder te veroveren.
Nadine Robertus brengt in haar verhaal op verschillende manieren tot uitdrukking hoe haar wortels de oceaan zijn overgestoken en in Nijmegen stevig zijn verankerd.
Amadou Sow is een traditionele verteller die, terugblikkend in zijn eigen geschiedenis, zich herinnerde dat hij volgens een voorspelling aan een rivier zou gaan wonen. En dat werd de Waal.
Yassir verhuisde van de imposante Nijl met haar rijke geschiedenis naar de mooie Waal. Beide rivieren heeft hij in zijn hart gesloten en dat brengt hij ten gehore met zijn stem en zijn oud.
Zhaleh werd geboren in een stad met bronnen en een bergbeekje. Dan is de Waal een imposante stroom. Hoe divers kan een mensenleven zijn?
Henk brengt een nieuw verhaal van Annansi de spin…
Het initiatief, geproduceerd door Bureau Wijland, is niet alleen een artistieke vertelling, maar ook een compliment aan Nijmegen en haar inwoners. De stad wordt geprezen om haar openheid en vanzelfsprekende omarming van diversiteit en inclusie. Verhaal aan de Waal draagt hieraan bij door verschillende perspectieven samen te brengen en nieuw licht te werpen op de stad en haar bewoners. Verhaal aan de Waal gaat in première bij Lindenberg Aldenhof
Bericht maart 2025