‘Verduurzaming De Grote Zwaan’

 

Zwanenveld bewoner Bart Klein attendeerde de Dukenburger op de grootse plannen om het appartementencomplex ‘De Grote Zwaan’ verduurzaamd te krijgen. Het complex ligt pal aan het spoor naast Winkelcentrum Dukenburg. Bart werkt in het dagelijks leven als hoofdconducteur bij de NS, maar is verder heel actief betrokken bij het wel en wee in zijn flat. Hij kwam zo’n vijf jaar geleden hier wonen, na geboorte in Tolhuis, opgegroeid in Lindenholt en op een studentenkamer in de Nijmeegse binnenstad.

Isoleren

Bart kwam al na twee en een half jaar in het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) en is nu ook voorzitter daarvan. Het complex is inmiddels vijfenveertig jaar oud. Er is nu sinds twintig jaar groot noodzakelijk onderhoud vereist. Her en der ontstonden ook kieren en gaten in het kozijn van de woonkamer en begon het daardoor te tochten. De energiekosten liepen daarbij natuurlijk op. Belangrijkste werkzaamheden worden nu isolatie van alle gevels en kozijnen. Het gebouw wordt aan de buitenkant geïsoleerd, tegen de gevels komt isolatiemateriaal waarna een nieuwe muur wordt opgetrokken. De gevel wordt deels een zonnegevel voor de stroomopwekking. De kozijnen van de appartementen worden compleet vervangen en voorzien van triple glas, ook het dak zal vervangen worden.

Nog niet gasloos

In 2021 zijn drie nieuwe verwarmingsketels geplaatst en deze gaan zo’n vijftien jaar mee, daarom wordt nu gewacht op eventuele aansluiting op het warmtenet of andere energievorm.

  Op de bovenste verdieping komen nu warmtepompen te staan. Samen met de gas-verwarminsketels een hybride systeem. Binnen worden afzuiginstallaties aangepast en waar nodig leidingen en meterkasten vervangen. Gasloos is nu geen haalbaar scenario, maar wel een besparing van ongeveer 70% en CO2-reductie van bijna 85%.

Het tijdspad                                                                                        

Er is nu al een procesbegeleider van onafhankelijk adviesbureau Green Leap in dienst van de VvE. Hij begeleidt alles van begin tot eind en ondersteunt bij leningen en subsidies.                                                                                                             Er is ook een bouwbegeleider van de firma Kleissen. Hij gaat de uitvoering begeleiden op het meer specialistische gebied. De bouwaannemer zal Veluwezoom Verkerk Bouw BV zijn, bekend van de renovaties van de Zwaan, Bloemberg en de Vijverhorst. De installateur bij dit hele project wordt het jonge bedrijf Energy Bridge. Het is de bedoeling dat er eind november van dit jaar een compleet plan ligt. Vanaf maart 2023 komt het hele gebouw dan zo’n dertig weken in de steigers waarna in januari 2024 het hele project voltooid moet zijn. Er is sprake van (beperkte) asbestsanering.                            

Bart is ervan overtuigd dat de hele metamorfose een nieuwe parel in Dukenburg gaat worden. Er zijn 71 appartementen en de verwachting is dat de totale investering per appartement rond de 65.000 euro zal zijn.

Bericht juli 2022

menu