Energietransitie (overgang naar nieuwe energie) gaat niet zomaar. Dat blijkt uit gesprekken met bewoners, bestuurders van gemeenten, woningbouwcorporaties, etc. De Dukenburger volgt onder het kopje ‘Nieuwe energie’ dit proces nauwlettend in Dukenburg. Welke keuzes er worden gemaakt, wat het betekend voor de bewoners en onder anderen ook of het betaalbaar blijft.
Aldenhof-maisonnettes
Na de gevelrenovatie van 2016 wil woningcorporatie WoonGenoot de volgende stap maken in het verduurzamen van de Aldenhof maisonnettes. Het complex met negen maisonnettes was ooit gebouwd voor stadsverwarming, dat werd geen succes. In de besneeuwde winters kon men goed zien hoe moeder aarde verwarmd werd. Met andere woorden niet efficiënt, veel te veel verlies. Ieder huis kreeg een eigen verwarmingsketel de gasprijs was laag en we hadden er genoeg van in de bel van Slochteren. Tijden veranderen, we willen van het Nederlandse gas af en in de toekomst helemaal gasloos onze woningen verwarmen.
Die verduurzaming gaat veelal in stappen. Zo’n stap kan nu in Aldenhof gemaakt worden.
Hier wil woningcorporatie WoonGenoot nu in hun maisonnette complex nieuwe HR-ketels gaan plaatsen in combinatie met hybride warmtepompen. De daken krijgen nieuwe isolatie waarop vervolgens zonnepanelen geplaatst worden. Men wil zes panelen per woning plaatsen deze zonnepanelen wekken voldoende op voor het meerverbruik van de warmtepomp en daarnaast voor een deel van het eigen verbruik. Het complex gaat hierdoor van energielabel C naar A+.
Geen huurverhoging
Met de luchtbehandeling van de warmtepomp erbij kan de watertemperatuur in de verwarming omlaag. Die radiatoren krijgen waar nodig thermostaatkranen en zullen dan opnieuw ingeregeld worden. Wanneer het systeem goed op elkaar is afgestemd zal het voor een behaaglijke atmosfeer in de woning zorgen. Wel zal het gebruik enige gewenning vergen, ’s avonds de ‘knop’ flink omlaag draaien is niet meer gewenst. De HR-ketel moet de volgende morgen dan veel harder werken, omdat er een ‘boost’ van warmte gevraagd wordt in korte tijd. Hoe ‘vlakker’ men de temperatuur houdt, hoe optimaler de besparing is. Dit deel van het nieuwe wonen zal makkelijker gaan als de bewoners ontdekken dat hun energierekening lager uitkomt. Althans dat is de stellige verwachting van WoonGenoot. De corporatie weet, door slim van subsidies gebruik te maken, dit alles te realiseren zonder huurverhoging.
Draagkracht
Eind mei is gestart met het verkrijgen van draagkracht, 70% van de bewoners moeten instemmen. (Red. De 70% draagkracht is begin juni 2020 gehaald) Normaal zou dit in een bewonersoverleg besproken worden maar door de coronacrisis werd dit niet mogelijk. Nu zal er meer individueel met bewoners overlegd worden. Wanneer men er behoefte aan heeft gebeurt dat in ‘een op een’ gesprekken in het kantoortje onder een van de maisonnettes. Daar kan uitleg gegeven worden op de informatie die elke bewoner schriftelijk heeft gekregen. Ook kunnen daar wensen en mogelijke problemen besproken worden. Voor het merendeel van de werkzaamheden hoeft men alleen maar in de hal van de woning te zijn. Met goede afspraken verwacht de woningcorporatie dit te kunnen regelen. Wanneer er een akkoord en draagkracht zijn hoopt men in september van dit jaar te starten en het project eind 2021 afgerond te hebben. Het isoleren van de daken loopt hierop vooruit en zal dus sneller klaar zijn. Men hoeft hiervoor immers niet in de woningen te zijn.
Bericht juni 2020