Déwa Janssen uit Tolhuis is bijzonder. Altijd al geweest, maar nu helemaal. Niet veel mensen doen het hem na, het schrijven van een autobiografisch boek op 25 jarige leeftijd.
De jongvolwassene heeft in zijn leven tot nu toe al heel wat meegemaakt. Méér dan genoeg om op te schrijven en als inspiratie te gebruiken voor mensen met eenzelfde problematiek. En dat heeft hij gedaan. Kenmerkend voor Déwa die nooit opgeeft en strijdt voor zijn eigen bestaan, precies zoals hij is en niet anders. Op 6-jarige leeftijd wordt Déwa gediagnosticeerd met autisme nadat hij als baby gescheiden is van zijn tweelingbroertje en opgevoed door zijn tante en oom. Vanaf die leeftijd was alles in ieder geval duidelijk en kon er veel van zijn gedrag en van zijn problemen verklaard worden.
Autisme
Dat wil niet zeggen dat daarna alles zomaar van een leien dakje verliep. Voor iemand met autisme (en in het geval van Déwa ook nog met DCD, een coördinatie-ontwikkelingsstoornis) is het strijden tegen de buitenwereld die je heel graag in een hokje zet. En dat wilde hij niet. “Ik wist van mezelf dat ik veel meer in me had dan wat iedereen in eerste instantie dacht en wat me ook geadviseerd werd op bijvoorbeeld de lagere school”, zegt Déwa. “Dat bleek ook wel, want steeds als ik toetsen moest maken, bijvoorbeeld de Cito, kwamen er veel betere uitslagen uit dan men verwachtte.”
School
Déwa belandt zo eerst op de vmbo-t op Werkenrode en dat gaat zo goed dat hij daar voorbereid wordt voor de havo. Op de Monnikskap, een aangepaste groep op het Dominicuscollege, gaat hij volledig voor de havo en stapt na verloop van tijd zelfs over naar de reguliere havo van het Dominicus. Déwa: “Niet de makkelijkste tijd, men accepteerde mijn ‘wat anders zijn’ daar lang niet altijd, ook al omdat alle anderen elkaar natuurlijk al twee, drie jaar kenden en ik nieuw binnen kwam.” Déwa begint ieder jaar op de reguliere havo met een introductie van zichzelf en legt uit wat autisme en DCD inhouden. ‘Dat was ook wel nodig”, zegt hij, “want nog nooit had iemand die stap door de dichte deur van de aangepaste havo naar de reguliere gemaakt.” Hoewel dat best eenzame jaren waren, stroomt hij door en haalt zelfs binnen de normale tijd zijn havodiploma. “Dat was ook de tijd dat ik begon te schrijven aan dit boek. Mijn moeder zei voor de grap dat ik intussen al zoveel meegemaakt had, dat ik er wel een boek over kon schrijven. Zogezegd zo gedaan”, lacht Déwa.
Boek schrijven
En zo begint hij in 2016 aan de teksten voor zijn boek.
Van zijn geboorte tot aan nu beschrijft Déwa nauwgezet wat hij allemaal heeft meegemaakt en waar hij tegenaan is gelopen. Interessant, want het geeft zo een kijkje vanuit de persoon zelf die vanuit het speciaal onderwijs nu is doorgestoomd naar werk als assistent- accountant en nog één dag in de week studeert om straks accountant te worden. “Juist doordat mensen zo weinig vertrouwen in mijn kunnen hadden werd er bij mij iets aangewakkerd waardoor ik wilde laten zien wat ik in mijn mars heb. Als je nagaat dat er op de lagere school zelfs gezegd werd dat ik die nooit zou kunnen afronden, dan is het heel noodzakelijk dat er een verhaal op papier komt over vechtlust, zelfvertrouwen en doorgaan. Daarmee kan ik anderen helpen die ook in zo’n situatie zitten. Ik hoop dan ook dat die dit boek lezen. Natuurlijk ook hun familie en de rest van de wereld.”
Uitgever
Het was eigenlijk toevallig dat Déwa bij deze uitgever, BoekScout, terechtkwam. “Via een kennis van mij leerde ik iemand kennen die daar al twee boeken had uitgegeven. Het is namelijk bijna onmogelijk bij de grote uitgevers nog over de drempel te komen. Daar moet je al 150 á 200 euro betalen om je manuscript überhaupt eventueel gelezen te krijgen.” Zijn huidige uitgever is kleiner en veel laagdrempeliger. “Daar heb je als beginneling nog een kans. Ze hadden gelijk vertrouwen in me na het lezen van het manuscript en wilden het graag uitgeven.”
Om het boek drukklaar te krijgen was ook nog wel een klusje. Er moest nog een redacteur overheen kijken om fouten eruit halen, daarna nog een student die de laatste punten en komma’s meenam. Ook moesten er verschillende namen gefingeerd worden, want niet iedereen komt even positief uit het boek. En het is natuurlijk niet prettig om dat allemaal weer in een boek terug te lezen.
“Het boek, Van niets naar iets, is beschikbaar sinds 31 maart 2023 en bij iedere boekhandel te bestellen. En het is ook te koop via de website van Boekscout en Bol.com”, zegt Déwa metgepaste trots. Nu dus in de (internet-) winkel.
Bericht april 2023