‘Vallen voorkomen’

Van 2 tot en met 8 oktober 2023 is het valpreventieweek. Jaarlijks valt een derde van de thuiswonende 65-plussers en de helft van de 75-plussers. Een valongeval kan grote gevolgen hebben voor de zelfredzaamheid. Je kunt lichamelijke schade oplopen, zoals een gebroken heup of pols. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om vallen te voorkomen!

In Dukenburg worden in het najaar meerdere activiteiten georganiseerd gericht op het voorkomen van vallen. Er komen voorlichtingsbijeenkomsten over voeding, spierkracht, medicijngebruik en een veilige woning. Er worden checks gedaan en testmomenten georganiseerd, zodat je weet hoe het met jouw kracht en balans is. Ook worden er extra valtrainingen gegeven. Al het aanbod is gratis.

Veel informatie hierover vind je op www.wegwijzer024.nl (zoekwoord valpreventie) of informeer bij Susanne van Rooijen van de gemeente Nijmegen: 06-3101 6192 of mail: sportontwikkeling@nijmegen.nl  Of informeer bij de fysiotherapiepraktijken van Fy-fit (024) 344 78 33, of fysiotherapie Dukenburg (024) 343 05 05.

Tips:

Beweeg voldoende en doe oefeningen, door genoeg oefeningen en bewegen blijven je spieren sterk, hou je kracht en val je minder. Het advies voor ouderen is om iedere iedere dag 30 minuten te blijven bewegen. Doe 2x per week spier- en botversterkende activiteiten en regelmatig balansoefeningen. Je kunt ook meedoen aan Nederland in beweging. Elke werkdag om 09.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1.
Kijk op internet voor spier- en botversterkende- en balansoefeningen. Iedere dag tandenpoetsen op 1 been is een voorbeeld van een goede balansoefening. Kies een beweegactiviteit die bij je past want dan hou je het langer vol.
Eet gezond
Gezonde voeding zorgt voor sterke spieren en botten. Zo verklein je de kans op een valpartij. Vitamine D zorgt voor stevige botten. Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 hebben extra vitamine D nodig.

Maak je huis minder valgevaarlijk
De meeste valpartijen gebeuren in en rondom het huis, vooral in de badkamer. Controleer iedere ruimte in huis op mogelijke gevaren. Voorkom dat je struikelt over losse snoeren of een vloerkleed.

Op www.langerthuisnijmegen.nl staan tips voor een veilig huis.
Een woonadviseur van Sterker denkt (gratis) mee om je huis veiliger te maken. Informatie: 088 00 17 121 ( werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur).

menu