‘Uniek Sporten Uitleen’

In Nijmegen kun je een sporthulpmiddel op maat gratis uitproberen? Hiervoor is ‘Uniek Sporten Uitleen’ opgezet. Die helpt sporters met een fysieke beperking. Sport en bewegen is belangrijk het houdt je fit en geeft plezier. De vraag is vaak welke sport het best bij jou past? En waar vind je de benodigde sporthulpmiddelen? Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen (18+) met een fysieke beperking binnen de regio Nijmegen sporthulpmiddelen gratis kunnen uitproberen. Doordat er verschillende sporthulpmiddelen beschikbaar zijn vanuit een uitleenpool, kan je meerdere hulpmiddelen proberen. En uiteindelijk een sport kiezen die het beste bij je past. 

Frame running Maastricht Atletiek voor Fonds Gehandicaptensport

Werkwijze

De sportrolstoel of ander hulpmiddel leen je dan minimaal een week tot maximaal vier maanden. Binnen die periode kun je een goed beeld krijgen of die sport bij jou past, zegt Monique Kalkman van Uniek Sporten Uitleen. “Ook of het fysiek bij je past. Als je wilt gaan basketballen maar je kunt die bal niet tot de hoogte gooien van de basket, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Het kan dus dat het aan je fysieke gesteldheid ligt dat basketbal geen optie is. Kom je daar na twee maanden achter en je wil bijvoorbeeld gaan rolstoelhockeyen met een andere rolstoel dan is dat geen probleem bij Uniek Sporten Uitleen. Je kan meerdere keren een beroep doen op deze uitleenservice om te kijken wat bij jou past.”

De sporter krijgt ook advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan én wordt persoonlijk gepast en afgesteld. Tijdens de uitleenperiode is er technische service en onderhoud beschikbaar. Na de uitleenperiode kan de gebruiker een rapport krijgen met de maten van het gewenste hulpmiddel. Met dit rapport kan men vervolgens naar de gemeente voor het aanvragen van het juiste sporthulpmiddel.

Hulpmiddelen

In de uitleenpool van Uniek Sporten Uitleen zijn zeven hulpmiddelen beschikbaar, een aankoppelbare handbike, vastframe handbike, running frame, allround sportrolstoel en courtrolstoel. De dienst wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten in samenwerking met Welzorg, NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport.

Vragen over Uniek Sporten Uitleen?
Bezoek de website www.unieksporten.nl/uitleen of bel naar 020-5840751. Of neem contact op met de regio coördinator: Erik Groenen (e.groenen@unieksporten.nl) of Rinske Preijde (r.preijde@unieksporten.nl).

Bericht januari 2024

menu