‘Deskundige(?) ramptoeristen’

Altijd duiken ze op na verkiezingen. Deskundigen(?) die op bezorgde toon verklaren waarom stemgedrag in Dukenburg en Lindenholt zo afwijkend is. Wie hier ook wint – SP, Forum voor Democratie, PVV of Partij van de Arbeid – altijd hebben lage opleiding en/of wegblijvers de schuld.

Waarom? Omdat dit soort teksten lekker ‘bekt’, zo begreep ik van een journalistieke kennis. Bij volgende verkiezingen komen deze deskundige ramptoeristen dus vast en zeker weer terug. Ik hoop dat het gedegen verkiezingsonderzoek van collega’s Toine en Janwillem (zie elders in dit nummer) dan wel gelezen is. Eén tekst raakte mij de afgelopen weken. De eerlijkheid van een geïnterviewde uit Bottendaal in een AD-/Gelderlander-artikel. Over twee soorten Nijmegen. Deze persoon zag geen enkele reden voor een bezoek aan het westen (lees onze stadsdelen). ‘Zelfs met een rondje op de racefiets kom ik er niet.’ (Verder fietsen is overigens best gezond.) Daarnaast roemt hij korte lijntjes die Bottendalers hebben met de politiek. ‘Een probleem is zo aangekaart en er wordt vaak ook wat mee gedaan.’

Respect voor deze directheid. Meestal wordt afkeer van Dukenburg vaag geformuleerd. De tekst is wel schokkend. Het is opvallend dat vanuit de politiek hierop nog niet gereageerd is. Zou door hen dan toch niet van Dukenburg gehouden worden, zoals Guus Kroon zich al afvroeg in zijn column in de vorige Dukenburger?

Maar geen doemdenken. Ik heb het volste vertrouwen dat de miljoenen euro-plannen voor Dukenburg – aangegeven in een brief van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad vorig jaar – binnenkort aan de orde komen. Wel een oproep: Gemeenteraad, bespreek deze plannen met ons. Doe zoals Heumen: kom met een aantal circustenten in onze zeven wijken. We hebben mooie lege plekken: het roc-terrein in Zwanenveld, de lege plek van boerderij Meijhorst, de lege plek bij Winkelcentrum Weezenhof, enzovoorts. Dat wordt dan echt een voorbeeld voor inspraak nieuwe stijl. (Deskundige ramptoeristen zijn van harte welkom.)

Waar een wil is, is een weg. (Sorry, die ouderwetse en oubollige zin glipte nog even mee.)

Toon Kerssemakers

menu