‘Waar bemoei jij je mee?’
Ongekend boze woorden van een goede kennis. Veroorzaakt door mijn voorstel om hulp te zoeken bij het oplossen van schulden. Had ik het anders moeten aanpakken? Ik weet het niet. Ik mag hem graag. Een harde werker die door corona in het voorjaar zijn baan heeft verloren. Zijn vrouw doet nu extra schoonmaakklussen om de eindjes aan elkaar te knopen. De laatste maanden is hij veranderd. Agressief geworden. Geeft voortdurend iedereen de schuld van zijn ellende. Tussen de regels door hoor ik dat zijn kinderen soms zonder ontbijt naar school gaan. Dat hij financieel geen kant op kan, zegt hij echter niet.
Zo’n verhaal komt in allerlei vormen voor. Maar het lijkt wel of dit onderwerp alleen rond Kerstmis in de schijnwerpers staat. Om in januari weer vergeten te worden.
Deze column voor het decembernummer doet misschien hetzelfde. Maar dat is niet mijn bedoeling: veel mensen worstelen immers het hele jaar door met geldgebrek. Na het betalen van vaste lasten blijft er weinig over. Kinderen op school mee laten doen met activiteiten lukt vaak niet. ‘Stille schulden’ (schulden bij familie of vrienden) blijven openstaan. Soms met ruzies tot gevolg. Niet iedereen weet waar je hulp kan krijgen. Soms is dat ook een taboe.
Ik ga hier geen overzicht geven van mogelijkheden voor ondersteuning. Want die zijn er. Ik noem alleen drie websites die anoniem bekeken kunnen worden. Het zijn websites die overzichtelijk de weg wijzen naar mogelijke oplossingen. Het gaat om www.geldfit.nl en speciaal voor jongeren www.moneyfit.nl Voor ondersteuning van schoolgaande kinderen van 4 tot 17 jaar is er www.stichtingleergeldnijmegen.nl Ik weet dat deze column niet iedereen bereikt. Maar ik hoop dat steeds vaker doorverteld wordt waar je terecht kan als je financieel niet rondkomt. Misschien roept er dan weer iemand: “Waar bemoei je je mee?” Maar als mensen de juiste weg weten, kunnen ze echt geholpen worden met hun schulden. Niet alleen rond Kerstmis.
Toon Kerssemakers