‘Ga toch fietsen’

Waarschuwing: hier volgt een moppercolumn. Geen zin in gezeur? Lees niet verder. En anders heeft u recht op mijn verslag van een kletsnatte fiets- en moppermiddag in Dukenburg. Daar gaat ie.

Met droog weer stapte ik in Weezenhof op de fiets. Maar al bij het wandelpad achter ‘De Turf’ in Malvert (sorry, ik fietste hier clandestien) vielen de eerste regendruppels. Honderd meter verderop in het parkje was ik al behoorlijk nat. Ik baalde van mijn eigenwijsheid. Had ik maar geluisterd naar het advies van weerman Wouter van Bernebeek om altijd minstens drie weer-apps te bekijken  (klik hier voor Wouter van Bernebeek als weerman en stormjager) . Het leek een korte bui. Maar iets verderop, ter hoogte van Lankforst, kwamen met een felle lichtflits en een zware donderslag gigantische slagregens naar beneden. Geen enkele schuilplaats te bekennen. Alleen bomen en die druipen alleen maar, mopperde ik vol zelfmedelijden.

Weer naar huis, even opdrogen, een rustig moment met de krant. Dacht ik. Maar nee hoor. Die krant bracht nòg meer ergernis. ‘Meijhorst minst populaire wijk’, las ik in de Gelderlander. 6,6 is – volgens de nieuwe Stadsmonitor van de gemeente Nijmegen – de waardering van bewoners voor Meijhorst. Minst populair? Dûh. Ga toch fietsen. 6,6 was vroeger op school ‘ruim voldoende’. Hengstdal als beste leerling van de klas heeft een 8,3 gekregen. Slechts 1,7 punt verschil tussen de bovenste en onderste plaats! Dat kleine verschil telt kennelijk niet, alleen de onderste plaats op een top 36. Dus ruim voldoende voor een jarenlange sticker achterstandswijk. Bah!

Het is maar goed dat ze míj niet meteen na die hoosbui om een mening hebben gevraagd. Als verzopen kat sta je niet erg te jubelen. Dan had alles van mij een 1,0 waardering gekregen. Ook Hengstdal… Gelukkig verdedigde collega Hette in de Gelderlander Meijhorst heel knap. Daarom wil ik alle getallenfreaks toeroepen: ga toch fietsen in Dukenburg. Zie de mooie kanten van onze wijken. Daarover praten bewoners óók en met veel enthousiasme.

En ga niet achter een bureau alleen vanwege cijfers oordelen over een wijk. Bekijk van tevoren wél minstens drie weer-apps!

Toon Kerssemakers

menu