‘Eindelijk!’

Het zal toch niet waar zijn. Maar het is wel zo. Eindelijk gaat er veel gebouwd worden in Dukenburg. Burgemeester Bruls zei het in zijn nieuwjaarsspeech: “Er moet meer gebeuren en er gaat meer gebeuren.” Dukenburg werd als enige apart genoemd. Dat hadden we in jaren niet meegemaakt. De gemeente deed snel daarna boter bij de vis: midden februari verscheen de Omgevingsvisie Nijmegen. De kanaalzone (met teksten over Dukenburg) als hotspot. Op andere pagina’s in deze Dukenburger meer hierover. Als je alles leest, durf je het haast niet te geloven. Komt er eindelijk een einde aan commentaren als: “In Dukenburg wil je niet dood gevonden worden?” Staan we binnenkort niet meer in de treurtrips top tien van een schrijver die geld verdient aan nuilen over ons stadsdeel?

“Gie geleuft het,” zullen ervaren Dukenburgers nu roepen. Ik zie de teksten al voorbijkomen: zeker nooit gehoord van grootse plannen die niet doorgingen? Het fantastische plan Hart voor Dukenburg? Niets van overgebleven. Ken je die mop over geldstromen naar Dukenburg? Nee? Die kwamen niet. Ik weet het, ik weet het. Er kan inderdaad (weer) een crisis komen die plannen zullen dwarsbomen. Maar let op! De woningnood is groot in Nijmegen. Dukenburg heeft ruimte. En redelijk betaalbare huizen. In tegenstelling tot veel andere gebieden in de stad. En het stroomnet heeft hier nog capaciteit. Nijmegen-Noord niet. Dat speelt allemaal mee bij de Omgevingsvisie Nijmegen. Die visie is niet vrijblijvend. Toekomstige bestemmingsplannen moeten daarin passen.

Lees die visie dus. Begin desnoods met het hoofdstuk “We omarmen het kanaal” (betreft Dukenburg). Wilt u een zienswijze indienen? Dat kan tot en met 1 april. Desgewenst samen met andere bewoners. En niet bij de info-avond op 2 maart geweest? Het StAAD-debat op vrijdagmiddag 20 maart biedt een nieuwe kans. Dat is een debat met gemeenteraadsleden in Wijkcentrum Dukenburg. U bent dan meteen aan het goede adres. De gemeenteraad stelt immers de omgevingsvisie vast.

Het zal uw tijd wel duren, denkt u? Misschien. Veranderingen gaan niet plotseling. Maar de trein gaat wel vertrekken. Eindelijk!

Toon Kerssemakers

menu