‘Robots’

Nee. Ik ben niet gestoord. In deze 100ste Dukenburger wil ik schrijven over de Dukenburger 200. Die verschijnt in februari 2031. Aanleiding: een akelige droom over robots die mijn werk bij de krant zouden overnemen. Journalistenrobots. Toine Heijmans schreef al over experimenten hiermee in november 2019 (de Volkskrant). Droevig zette ik tijdens deze nachtmerrie de computer aan om mijn laatste stukje te schrijven. Oeps, stroom op. Dat betekende dat ik de deur uit moest. Stroom was op rantsoen sinds een wekenlang durende storing in 2027. In de jaren daarvoor was het verbruik gigantisch toegenomen. Het elektriciteitsnet was niet meegegroeid. Gevolg: een enorme crash. Als noodmaatregel waren in Winkelcentra Weezenhof, Meijhorst en Dukenburg drie windpalen (moderne windmolens zonder wieken) neergezet. Met kastjes voor wijkbewoners om via een code stroom te kopen.

Weer thuis werkte ik verder aan mijn stuk. Een reportage over een chatsessie van bewoners met gemeentelijke robots over nieuwbouw in Dukenburg. Het grootste deel van inspraaktrajecten werd sinds enige tijd door robots afgehandeld. Veel bewoners waren over die plannen absoluut niet te spreken Volgens de gemeente moest het elektriciteitsnet in Nijmegen Noord gespaard worden. Er kon geen enkele woning meer bij. Daarom was in Dukenburg nieuwbouw nodig omdat hier ruimte was. Dat hield in dat 50 procent van het groen opgeofferd zou worden. Wel zou Dukenburg eindelijk nieuwe voorzieningen krijgen, waaronder een volledig geautomatiseerde Stadswinkel. Aan andere agendapunten (verwaarlozing van winkelcentra, veiligheid, uitbreiding aantal Skaeve Huse en openbaar vervoer) kwam men niet meer toe. Er was overigens nog wel een positief punt: na tien jaar onderhandelen konden tien appartementen van de Doekenborg worden bestemd voor 73-plussers. Mits twintig jaar wonend in Dukenburg. Een luide bonk onderbrak mijn getyp. Vond mijzelf bibberend terug naast bed, waar ik uitgevallen was. Zwetend van deze robotnachtmerrie. Wat was ik blij dat alleen mijn bril weg was en niet mijn baan. Helemaal opgemonterd tikte ik deze column. Speciaal voor de Dukenburger nummer 100.

Toon Kerssemakers

menu