Toine 2024-9

‘Wat is links en rechts in de Nijmeegse politiek?’

Wat is links en wat is rechts in de Nijmeegse politiek? Je raakt toch aan het twijfelen. Onlangs was ik aanwezig bij een discussieavond over het afvalbeleid. Georganiseerd door de Stadspartij in de Lindenberg Aldenhof. Nijmegen heeft een afvalprobleem. Er wordt veel afval gedumpt. Zeker ook in Dukenburg. In een bijdrage van mijn gewaardeerde collega Peter Saras, elders in dit blad, lees je er meer over.

Het huidige gemeentebestuur bestaat uit de Stadspartij, D66 en GroenLinks. Een grotendeels links bestuur is dat dus. Om de begroting rond te krijgen wil dit bestuur flink gaan bezuinigen op sociaal beleid, welzijn en zorg. En de kosten van afvalzakken worden fiks duurder gemaakt. Rechtse partijen als het CDA en Gewoon Nijmegen zien die bezuinigingen niet zitten. En willen in plaats daarvan dat de afvalstoffenheffing opnieuw wordt ingevoerd. Die is in Nijmegen ooit afgeschaft omdat er voortaan betaald ging worden voor de aanschaf van de afvalzak. Onder het motto: “de vervuiler betaalt”.

Nu heb ik die verandering van beleid zelf nooit goed begrepen. Mensen die slecht bij kas zitten, en niet rond kunnen komen, krijgen zeker door de extra verhoging van de prijs van de zakken nu nog een extra prikkel om hun afval maar ergens te gaan dumpen.

Het voorstel van CDA en Gewoon Nijmegen lijkt me daarom een prima voorstel. Afvalstoffenheffing naar draagkracht. Met vrijstelling voor de mensen met een minimuminkomen. Wat mij betreft in combinatie met het weer gratis maken van de afvalzakken.

Overigens: het ‘linkse’ gemeentebestuur heeft ook nog naar alternatieven gezocht voor bezuinigingen op welzijn, zorg en armoedebeleid, zo konden we lezen. In het rijtje van alternatieve “ombuigingen” staan onder meer afschaffing van het voordeelabonnement voor busvervoer en sluiting van de Lindenberg in Aldenhof. Dat schreef columnist Rob Jaspers in de Gelderlander. Hoe serieus moet je zo’n gemeentebestuur nog nemen?

Toine van Bergen

menu