Toine 2023-8

‘Verdomhoekje’

De gemeente Wijchen slaat flink op de tamtam over haar bereidwilligheid om vluchtelingen op te vangen. Toegegeven, in het verleden hebben ze dit zeker waargemaakt.

Ooit was er in Wijchen West een asielzoekerscentrum voor de opvang van slachtoffers van de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. Op een mooie plek in Wijchen West. En in het voormalige gemeentehuis worden nu nog Oekraïense vluchtelingen gehuisvest. Maar de allerlaatste plannen kunnen alleen maar verbazing en onbegrip opwekken.

Op een strook grond nabij de spoorlijn van Dukenburg naar Wijchen, de Wijchenseweg en café de Teersdijk was in eerste instantie een asielzoekerscentrum gepland. In een later stadium is het plangebied nog wat opgeschoven richting de gemeentegrens met Nijmegen.

De locatie die nu in beeld is grenst zowel aan de spoorlijn, de Wijchenseweg als de druk bereden A73. Dat betekent voor de vluchtelingen gegarandeerd herrie van het trein- en autoverkeer, en ook nog veel stankoverlast van de snelweg.

Wijchen lijkt doelbewust een locatie te hebben aangewezen die voor haar eigen gemeente ver uit het zicht is. Op kilometers afstand van het centrum en dichtbij winkelcentrum Dukenburg.

De vluchtelingen die daar noodgedwongen zullen moeten leven zijn niet te benijden. Een verdomhoekje. Wijchen ga je schamen!

Toine van Bergen

menu