‘Tip van Stip juni 2024’

Wat is mantelzorg? Je bent mantelzorger als je zorgt voor iemand die ziek is, een beperking, verslaving of psychische problemen heeft. Het gaat vaak om mensen die je nabij zijn, familieleden, een kind, vriend(in) of buren. De zorg kan voor iemand zijn die bij je woont, zelfstandig woont of opgenomen is in een (zorg)instelling. Het kan zijn dat je af en toe helpt of dagelijks. Je bent ook mantelzorger als je geen zorgtaken hebt, maar je wel veel zorgen maakt over je naaste.

Marie Louise van der Ploeg, Mantelzorgconsulent van Sterker in Dukenburg

Zorg geven, of je veel zorgen maken kan een wissel trekken op je eigen leven. Hoe zorg(taken)? De aandacht gaat vaak uit naar degene die de zorg nodig heeft, terwijl zorg geven ook pittig kan zijn. Mantelzorgconsulenten zijn experts op dit gebied en kunnen met je meedenken bij problemen en je informeren over de regelingen die er zijn voor mantelzorgers. Je kunt ook bij ze terecht voor een goed gesprek en luisterend oor.

Mantelzorgcompliment 200 euro

Dit is een regeling van de gemeente Nijmegen. Degene die zorg krijgt kan 200 euro aanvragen om te geven aan de mantelzorger, als blijk van waardering. Het maakt niet uit wat het inkomen is, maar er is wel een aantal voorwaarden. Er moet onder andere sprake zijn van meer dan normale dagelijkse zorg voor elkaar, voor meer dan 8 uur per week en voor minimaal 1 jaar. Let op, het compliment moet voor 1 juli aangevraagd worden. Er zijn nog meer regelingen voor mantelzorgers, de mantelzorgconsulent kan daar informatie over geven.

Meer informatie of hulp

De ondersteuning van de mantelzorgconsulenten is gratis. Bel naar 088 00 11 333 of stuur een mail naar: info@mantelzorgnijmegen.nl Wil je hulp bij het aanvragen van het mantelzorgcompliment of meer informatie over de voorwaarden? Kom langs bij de Stip of bel naar de Stiplijn (024) 350 20 00.

Bericht juni 2024

menu