‘Tentoonstelling Nijmegen herrijst in bibliotheek Zwanenveld’

75 jaar geleden, Nijmegen frontstad. Een half jaar vol angst.

De achtjarige Henri van Heusden maakte dit van dichtbij mee. Beelden bleven zijn hele leven bij. In 2009 produceerde hij de film: ‘Nijmegen herrijst’.

Volgers van de facebook pagina ‘Oud Nijmegen’ hebben het hele verhaal dit jaar kunnen volgen. De film werd in maart 2019 zelfs meerdere malen vertoond in wijkcentrum ’t Oude Weeshuis.

 

Meerdere kinderen van twee basisscholen werkten hieraan mee. Op 5 mei 2009 was de première in LUX. De film is daarna beoordeeld door de heer Lenders, historicus van het Bevrijdingsmuseum, dat intussen is herbouwd en omgedoopt tot Vrijheidsmuseum. De heer Lenders was zo te spreken over de amateurfilm, dat de dvd ervan in de collectie van de museumwinkel is opgenomen en nog steeds alleen via het museum te koop is.

Om de jongeren van nu te laten kennismaken met wat er 75 jaar geleden is gebeurd, hoe de jongeren toen hun tijd hebben doorgebracht, zette Henri van Heusden de film om in een twaalftal panelen, waarop aan beide kanten teksten en foto’s zijn aangebracht. Deze harmonicawand staat nu opgesteld in Bibliotheek Zwanenveld.

Bericht herfst 2019

menu