Wat schuilt er achter een naam? Bij de geboorte van een jongetje dat de naam Tiësto krijgt, denk je tien tegen één dat de ouders groot fan zijn van de wereldbekende Nederlandse dj. Een meisje dat moet gaan luisteren naar Máxima … daaraan koppel je onmiddellijk onze koningin.
In landen elders ter wereld, waar ook jongens- en meisjesnamen of andere naamdragers bestaan, is het al tig jaren gebruikelijk om stormen, orkanen, tornados, noem maar wat wervelwinden op, een naam mee te geven. In het Caraïbisch gebied waar een zestal eilanden Nederlandse wortels heeft, kregen de tropische stormen het ene jaar een jongensnaam, het volgende jaar de roepnaam van een meisje. En altijd op alfabetische volgorde. Soms was het hele alfabet nodig! Sinds enkele jaren zijn er internationale afspraken gemaakt voor stormnamen. Dat leverde voor de afgelopen maanden en nog maar kort geleden het onderstaande lijstje op:
Even terugkijken naar eind oktober/begin november: storm Ciarán liet in ons land zijn of haar verwoestende sporen achter: Debi, Elin en Fergus werden niet opgemerkt. Maar dan Gerrit (Hiemstra) en Henk (Krol), die bliezen 2023 naadloos en vernielzuchtig naar 2024 toe. Amper een week oud beleefde het nieuwe jaar straffe en ijskoude oostenwinden, die geen codewaarschuwing kregen en naamloos moesten gaan liggen. In afwachting van Isha tot en met Olga. En dan is Piet (Paulusma?) aan de beurt. Mogelijk de eerste herfststorm van dit jaar? Hoewel enkele jaren geleden al eens een Piet voorbijkwam, die ook hoog van de toren blies. Nog een opmerkelijk detail: de KNMI heeft internationale afspraken met Engelse weerstations over de stormnamen maar onze oostelijke buurlanden geven de waaiende winden net even een andere roepnaam.
Bericht maart 2024