‘Stip 10 jaar’

Zit je ergens mee? Loop gewoon binnen. Dat kan bij de Stip, op 14 maart bestond Stip tien jaar. Deze organisatie zit in heel Nijmegen, ook in Dukenburg. Waarvoor staat Stip? Wat kan zij voor de inwoners betekenen?

Vrijwilligers en een goed gesprek

We spreken met Germa Bongers, coördinator, Carolien Scholten, werkbegeleider, en Rob van der Horst, vrijwilliger, allen werkzaam in Dukenburg. “In een Stip kun je allerlei vragen stellen. Bijvoorbeeld over brieven en formulieren. En over wonen, geld, zorg en opvoeding. Of we helpen je met een idee”, meldt Stip in een folder. “Stip is een voorziening in de wijk voor buurtbewoners”, licht Germa toe. “We bieden individuele informatie en advies, maar er zijn ook collectieve activiteiten, bijvoorbeeld Soepje doen.” Er is een Taalcafé waar mensen Nederlands kunnen leren. Dat kan overigens ook in Bibliotheek Zwanenveld.

Voor en door bewoners

“Stip wordt gedraaid voor en door bewoners”, vertelt Carolien. “Er zijn bijvoorbeeld gepensioneerden actief geworden. Afspraken zijn niet nodig. Je kunt zo binnenlopen.” “Het is belangrijk dat heel veel door en voor bewoners is”, vindt Rob. “Mensen voelen zich vertrouwd. Er zijn mensen die niet mee kunnen komen in de digitale wereld. Berichten en regelingen zijn vaak ingewikkeld.” Germa: “Ouderen laten soms voorzieningen liggen omdat ze niet weten waarop ze aanspraak kunnen maken. Stip is voor alle vragen waar mensen wat van willen weten, bijvoorbeeld sporten of vrijwilligerswerk. Stip is een open inloop, een beginpunt. Als wij het antwoord niet weten, weten we waar het wel te krijgen is. Stip Dukenburg kreeg vorig jaar ruim 5000 vragen. In heel Nijmegen waren dat er meer dan 30.000.” Veel vragen gingen over praktische zaken als het busabonnement voor 65-pussers of het regelen van een DigiD. Ook zijn veel vragen gesteld over regelingen voor mensen met een laag inkomen, ziekte en zorg. Stip is ook een ontmoetingsplek. “Veel mensen zijn eenzaam”, meldt Rob. “Veel ouderen zijn niet meer actief. Ze kunnen bij de Stip terecht voor koffie en thee. Hierdoor wekken we vertrouwen bij bewoners.” Mensen komen niet altijd uit zichzelf. Ze worden ook doorverwezen door de gemeente of werkers in de wijk, bijvoorbeeld opbouwwerkers, jongerenwerkers en huisartsenpraktijken. “We zijn op zoek naar manieren om iedereen te bereiken”, meldt Carolien. “Bijvoorbeeld informatie over regelingen in de Dukenburger.”

In de Dukenburger nummer 3 – 2024 staat de eerste ‘Tip van Stip’. Binnenkort ook op deze website.

Stip zit in Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39. En is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur en op dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Bellen kan ook: (024) 350 20 00, elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur.

“Zit je ergens mee? Loop gewoon binnen”, zegt Carolien tot slot.

Bericht april 2024

menu