Wethouder Jean-Paul Broeren postte op die donderdagmorgen een foto van een tafeltennistafel achtergelaten op de Wolfskuilseweg. “Wist je dat je in Nijmegen één keer per jaar gratis je grofvuil kunt laten ophalen? Dan hoef je niet met je tafeltennistafel over straat om ’m ergens langs de weg te plaatsen”, schreef hij erbij. Precies dat was een van de onderwerpen op de discussieavond door de Stadspartij Nijmegen belegd in de Lindenberg-Aldenhof op donderdag 7 november 2024.
Wethouder Jean-Paul Broeren
Zwerfvuil
Tegen de dertig bewoners waren afgekomen op de Stadspraat over afvaloverlast. Het startte met het zeer algemene zwerfvuil. Een ‘never ending story’. Hoe kunnen we de jeugd bereiken zodat die weer hun ouders kunnen beïnvloeden? Gelukkig zijn er ook in Dukenburg mensen zoals Hein Kneepkens (foto links) die zich in dit probleem vastbijten. Meijhorst heeft jarenlang een opruimsafari gehad vanaf de school de Meiboom. “Ook wordt er ingezet op de landelijke opschoondagen en is er binnenkort een buurtinitiatief in Tolhuis”, vertelde Hein. In en rond Nijmegen zijn er de wijkhelden, initiatieven te over maar tegelijk kan niemand achteroverleunen en blijft er constant werk aan de winkel.
Meijhorst-maisonnettes
Als speerpunt kwam vervolgens de maisonnettebuurt in Meijhorst aan de orde. Verleden jaar nogal negatief in het nieuws met het zeven weken lang door de Dar niet opgehaald huisvuil. Hier bleken de verschillende partijen verzaakt te hebben mede door geen of zeer slechte communicatie. Deze buurt heeft al geen schoonheidsdiploma, maar toen er ook nog gerenoveerd werd aan die maisonnettes gingen alle vuilremmen los. Had dit voorkomen kunnen worden? Nou zeker niet honderd procent, maar het zou wel veel minder kunnen zijn. Het begon met de slechte communicatie van de woningcorporatie/bouwer, een Dar die straten ging overslaan met vuilnis ophalen gevolgd door te laat ingrijpen van gemeente Nijmegen. Maar wie de regie nam? Niemand…
Afval in de verkeerde zak
Jeroen Vrolijks, manager klant en advies van de Dar, erkende ook wel dat er dingen misgingen en dat er nu vol ingezet wordt op verbeteringen. Zo wordt nu alles opgehaald, ook zakken met verkeerd aangeboden huisvuil en verpakkingsmateriaal. “We hebben geleerd van wat er is gebeurd.” De problematiek van verkeerd aangeboden huisvuil en verpakkingsmateriaal- zakken kwam ook aan de orde. Op de werkvloer vertellen de ophalers dat de geel/oranje zakken voor verpakkingsmateriaal maar vijf kilogram zwaar mogen zijn. Jeroen gaf aan dat ze eigenlijk maar ongeveer anderhalf kilo mogen wegen en omdat ze vaak te zwaar zijn kapot gaan.
Dat laatste was dan weer te koppelen aan opmerkingen uit de zaal dat veel zakken kapotgaan bij het ophalen en in de vuilniswagen werpen. Grote ergernis is dan dat de ophalers doorrijden en het niet opruimen. “Daarvoor is de wijkveger die op ophaaldagen achter de ophalers aanrijdt”, legde Jeroen Vrolijks uit.
Proef tegeltje met qr-code
Doe niks zonder overleg met bewoners is duidelijk naar voren gekomen. Als je al meer dan veertig jaar op bepaalde locaties huisvuil ophaalt en je gaat dat veranderen, al is het maar vijf meter of zelfs locaties gaat weghalen, doe je dat met overleg… Wees ook eerlijk. Bij het vernieuwen van de aanduidingen verklaarde de gemeente dat er evenveel plekken zouden blijven. Nu lijken de nieuwe tegeltjes meer voor de Dar te zijn. Hun (zware) vrachtwagens kunnen nu over de stoep rijden. In dit hele proces van aanpassen van de ophaalplekken zijn bewoners echter niet meegenomen. Vooral de gemeente Nijmegen is hierbij in gebreke gebleven. Ze had beter moeten communiceren met de Dar en woningcorporatie, maar vooral met de bewoners.
Als laatste ging de discussie over de kosten van het ophalen en de prijs van de vuilniszakken. Feit is dat de kosten van ophalen via de betaalde afvalzakken zeker voor huurders goedkoop is in vergelijk met andere steden. Met een beetje bewust afval scheiden ben je per huishouden ongeveer 40 euro per jaar kwijt. Er zijn veel grote steden waar je tienmaal zoveel betaalt aan afvalstoffenheffingen. De groene zakken gaan iets in prijs omhoog maar dat is in geen vergelijk met de inflatie en gestegen kosten van afval ophalen in andere steden.
Reacties vanuit de Stadspartij
Fractievoorzitter Wendy Grutters vertelde dat er stadsconciërges komen. Hoe die ingezet worden is nog niet helemaal duidelijk. Maar eerder op de avond werd al aangegeven dat door te weinig toezichthouders en terugtrekkende wijkbeheerders van de corporaties, gemeente en corporaties te weinig zichtbaar zijn en te weinig contact met bewoners hebben. Wethouder Jean-Paul Broeren gaf aan dat er meer boa’s komen. Deze zijn via de rechter beëdigd en hebben meer bevoegdheid. Ze worden ingezet om verkeerd aangeboden vuil te doorzoeken. Vinden ze bewijsstukken tussen het vuil die naar de eigenaar/vervuiler leiden dan kan die vervuiler een boete verwachten van 157 euro. Broeren vertelde dat er in de eerste periode van deze controles al 400 boetes waren uitgedeeld.
Bericht december 2024