Van links naar rechts: Arjan Rottier, Max Receveur en Laura Graat
Eind 2020 kwamen de Nijmeegse Stadsnomaden in beeld bij een programma van TV Gelderland. Achterhoekers Willem te Molder en Frans Miggelbrink, bezochten aparte en markante mensen en plekken in de provincie. Voor Willem en Frans leek de woonplek van de stadsnomaden op een permanent festivalterrein van de Zwarte Cross. De Nijmeegse Stadsnomaden vertelden in een van de programma’s dat ze binnenkort naar Dukenburg gingen verhuizen, ze hebben nu nog een woonplek bij Lent. Verscholen achter oprukkende woningbouw en een schoolgebouw in aanbouw staan ze op een weiland, afgeschermd met bomen. Ze wonen in een aantal oude woonwagens en andere vehikels.
De redacteur van de Dukenburger sprak in een knus verwarmde woonwagen met Arjan Rottier, Max Receveur en Laura Graat.
Wat zijn de Stadsnomaden eigenlijk, en hoe zijn ze ontstaan?
In 2010 werd het kraakverbod ingevoerd, terwijl de woningnood nog lang niet was opgelost. Een aantal idealisten liet het er niet bij zitten en kraakte een terrein in de buurt van de Universiteit, bij het landgoed Brakkenstein. De gemeente gedoogde hen een tijdlang omdat het stukje land toch braak lag. Er werd vervolgens een tijdelijke huurovereenkomst afgesloten. Hierin stond ook dat de bewoners een maatschappelijke tegenprestatie moesten leveren. Beloofd werd om bijvoorbeeld activiteiten voor buurtbewoners te organiseren. In de zomermaanden transformeerde ze hiervoor het terrein in Lent om tot een festivalterrein met een grote tent.
De Stadsnomaden probeerden hun idealen verder waar te maken door zo duurzaam mogelijk te gaan leven. Er kwam een moestuin en ze probeerden zoveel mogelijk hun eigen energie op te wekken en afval te verwerken.
Nu staat een verhuizing naar Dukenburg op stapel. De bebouwing rukt steeds verder op in Nijmegen Noord, en in april 2021 moet het terrein leeg zijn. De beoogde plek is een deel van het terrein waar tot voor kort het Maaswaalcollege stond, aan de Streekweg. De Stadsnomaden zien het helemaal zitten en hebben een positief beeld over hun toekomstige leefomgeving. Max Receveur: “Dukenburg heeft juist een heel sterke sociale cohesie. Er zijn veel actieve wijkbewoners die iets willen doen voor elkaar. In Nijmegen Noord zie je veel meer gezinnen met jonge kinderen, die meer op zichzelf zitten”. Ook het vele groen spreekt hen aan. “Wij zijn geen yuppen, we zouden bijvoorbeeld ook nooit in Nijmegen Oost willen zitten” vervolgt Max.
De Stadsnomaden hopen echt van meer waarde te kunnen zijn en willen zich ook openstellen voor de bewoners die zijn straks van harte welkom. Er zijn zelfs al contacten gelegd met bewoners van het nabijgelegen woonwagenkamp. Max Receveur: “we zijn eigenlijk lotgenoten als het gaat om woningnood. Toen wij het terrein in Brakkenstein in bezit namen bereikten ons ook beelden van kinderen van woonwagenbewoners die spontaan een caravan plaatsten op het terrein aan de Teersdijk. Omdat ze er ook graag een plekje wilden”. Hij geeft aan dat hij en mede nomaden, als daarom gevraagd wordt, de bewoners van de Teersdijk wel willen ondersteunen in hun strijd voor meer standplaatsen. “Wij hebben een goed verhaal neergelegd bij de gemeente waarmee we de afgelopen jaren al heel wat voor ons zelf bereikt hebben. Maar dat wil niet zeggen dat wij meer rechten hebben dan zij. We gunnen de bewoners van de Teersdijk ook het allerbeste.”
De Stadsnomaden hopen minimaal vijf jaar in Dukenburg te kunnen blijven. “Dat is een mooie periode om daar echt iets van blijvende waarde achter te kunnen laten. En ook heel praktisch gezien: een goede moestuin opzetten kost ook wat jaartjes!”
Bericht januari 2021