‘StAAD special, het verdriet van Nijmegen’

Elk seizoen zijn er zes StAAD-specials op vrijdagmiddagen die gratis te bezoeken zijn. Op 22 september is er een presentatie die gaat over alle Nijmeegse oorlogsslachtoffers. Zoals de omgekomen slachtoffers van kleinere bombardementen, van de Jodenvervolging, van de Arbeitseinsatz, doden uit de concentratie- en vernietigingskampen van ongelukken met Duitse en geallieerde legervoertuigen, maar ook over kinderen die met gevonden munitie speelden.

Al deze slachtoffers verdienen een plaats in het collectieve geheugen van de stad. Deze middag vertelt Bart Jansen over zijn gesprekken met vele honderden mensen die hij geïnterviewd heeft over deze gebeurtenissen als basis van zijn boeken.

Bart Janssen overleefde als baby het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. Ruim zestig jaar later verscheen zijn eerste boek, ‘De Pijn die Blijft’ (2005), waarin hij de verhalen van de slachtoffers van het bombardement bundelde. Daarop volgde ‘Het Verdriet van Nijmegen’ (2019) over de oorlogsdoden van de Tweede Wereldoorlog. “In 25 jaar tijd heb ik iets meer dan 1000 mensen geïnterviewd”, vertelt Bart. Want nu kan het nog. Bart Janssen schreef zijn boeken als een monument voor de Nijmeegse oorlogsslachtoffers. Wie zijn boeken openslaat, leest met hoeveel zorg de verhalen van nabestaanden en ooggetuigen zijn opgeschreven.

Lezing Bart Jansen: Het verdriet van Nijmegen. StAAD Special, vrijdagmiddag 22 september 2023 van 14.00 tot 16.00 uur. Zaal open 13.30 uur, gratis toegang.

Wijkcentrum Dukenburg. Meijhorst 70-39.

Bericht september 2023

menu