Gesprek met wethouder Bert Velthuis
‘StAAD in zwaar weer’, kopte de Dukenburger in het vorige nummer. Eind juni had de organisatie van het gemeentebestuur te horen gekregen dat zij vanaf januari 2021 in Wijkcentrum Dukenburg niet meer kosteloos van ruimtes gebruik kunnen maken. In een periode van twee jaar zal de huur worden opgebouwd. Voor StAAD is het betalen van huur niet mogelijk en zij vreesde voor zijn voortbestaan. In het artikel deelden StAAD-vertegenwoordigers Nicole Goedee en Jan van den Berg hun zorgen. In dit nummer vertelt de gemeente haar kant van het verhaal. Aan het woord zijn wijkwethouder Bert Velthuis en Wilma Berends, bureauhoofd wijkaccommodaties.
Wat is er aan de hand met de wijkcentra?
“Ik vind een wijkcentrum een kernpunt van de stad,” antwoordt Velthuis. “Dat is de woonkamer van het huis. Er zijn nu heel veel varianten. Elke wijk en elk wijkcentrum heeft zijn eigen identiteit. De voorzieningen zijn per wijk verschillend. Diversiteit en variatie vind ik prima.”
“We hebben heel veel ontmoetingsplekken in de stad,” vertelt Berends. “Er zijn 22 wijkaccommodaties en twee jongerencentra. Die zijn er voor sociaal-maatschappelijke activiteiten. De activiteiten mogen natuurlijk ook ergens anders plaatsvinden.”
Dukenburg heeft een groot gemeentelijk wijkcentrum in Meijhorst en twee kleine in Malvert (de Turf) en Zwanenveld (de Grondel). Recent zijn er ontmoetingsruimtes bijgekomen in Weezenhof en Tolhuis. In alle gemeentelijk wijkcentra werken vooral beroepskrachten. Daarnaast zijn er vrijwilligers actief. Uitgangspunt is dat bewoners voor ontmoeting en activiteiten, die door bewoners zelf worden georganiseerd, kosteloos van ruimtes gebruik kan worden gemaakt.
“In de jaren 80 is dat beleid gemaakt,” vervolgt Velthuis. “Dat is niet veranderd. Dat staat. Van, voor en door de wijk kost het niks. Als er iemand betaald wordt, geldt een basistarief. In de loop der tijd is her en der van die regel afgeweken. Er is ongelijke behandeling ontstaan. Daardoor krijg je fricties.”
Berends vult aan: “De meeste partijen vinden het huurbedrag te hoog, maar ze begrijpen dat ze iets moeten bijbetalen.”
In het collegeprogramma staat een bezuiniging van 700.000 euro op de wijkcentra ingeboekt.
“Dat is verlaagd naar vijf ton,” meldt Velthuis. ‘We bezuinigen niet op activiteiten. Wel door slimmer te werken, bijvoorbeeld dubbel werk schrappen. In sommige wijkcentra komen weinig mensen. Dat er wijkcentra worden gesloten sluit ik niet uit. Maar ik weet niet welke en hoeveel dat er zijn. We besluiten dat niet over de hoofden van de mensen heen. Wij hebben echt nog geen antwoord. Wijkcentrum Dukenburg blijft natuurlijk in stand. Dukenburg blijft hoog in het vaandel.’
‘We kijken ook welke organisaties in de wijkcentra gehuisvest zijn en wat je daarmee moet doen. Maar het doel is: voor de bewoners’, verzekert Berends.
Velthuis: “We moeten er alles aan doen om voorzieningen op peil te houden. Vorig jaar is fors op tal van fronten bezuinigd. Dit keer gaan we niet bezuinigen maar investeren.”
StAAD
De Stichting Anders Actieven Dukenburg (StAAD) is een voorname gebruiker van Wijkcentrum Dukenburg. Haar missie is: ‘Vanuit een sociaal belang bieden wij in en voor Dukenburg zinvolle vrijetijdsbesteding aan. Wij brengen mensen bij elkaar die op verschillende gebieden gezamenlijk actief willen zijn met mensen die hun kennis en vaardigheden willen delen en onderhouden. Wij doen dit in een open en vertrouwde omgeving zonder winstoogmerk.’ In seizoen 2019-2020 waren er 68 vrijwilligers en bijna 800 inschrijvingen voor cursussen.
“StAAD is van groot belang voor Dukenburg,” vindt Velthuis. “StAAD moet niet op de fles. Dat is nooit mijn inzet. Tot 1 januari 2021 gebeurt er niks. Daarna komt elk jaar een derde deel van de uiteindelijke huur erbij. Als instellingen bedreigd worden die belangrijk sociaal-cultureel werk doen, kunnen we hen hulp bieden. StAAD ontvangt reeds subsidie. Ik denk aan de mogelijkheid voor een ander tarief. Mijn voorstel aan StAAD is: van beide kanten met een open houding erin staan. Wij kijken of wij iets kunnen doen, kijken jullie wat jullie kunnen doen. We moeten voorkomen dat mensen die het niet kunnen betalen buiten de boot vallen. We moeten er samen uitkomen.” Voor bewoners met een laag inkomen, is er de meedoen-regeling.
Worden dat meerjarenafspraken?
Velthuis: “Als het aan mij ligt wel.”
Bericht novemberber 2020